Chuderov zvítězil a Přestanov získal cenu hejtmana.

Postup do finále

Chuderov získal krajský Zlatý erb již podruhé. Podařilo se mu to v roce 2013, kdy také zvítězil, postoupil a vyhrál i v celostátním kole.

„Je to ocenění, kterého si velmi vážím. Udělali jsme řadu změn, web je podle mého názoru přehlednější, návštěvníci se nemusí složitě propracovávat k tématu, který hledají. Rychle zjistí, co a jak mohou na úřadě vyřídit, aniž by k nám museli chodit. Máme na webu i odkazy na další úřady a instituce, kde se také mohou informovat. Samozřejmý je přehled různých událostí. Občany velmi zajímá, co se kde děje a čeho se mohou zúčastnit," uvedl starosta Stanislav Kovář (Za dynamický rozvoj obce Chuderov).

Jak dodal, výsledek celostátního kola nelze předjímat. „Udělali jsme všechno proto, abychom dopadli v soutěži dobře, ale web neděláme kvůli soutěži, ale pro občany. Dnes už si bez něj vedení obce nedovedu představit. Jsou tam soustředěny všechny informace, kteří místní lidé, ale i návštěvníci potřebují a návštěvnost stále roste," řekl starosta Kovář.

Návštěvnost roste

Úspěch v soutěži potěšil také starostku Přestanova Miroslavu Bechyňovou (Strana svobodných občanů).

„Mám z toho velkou radost. Těší mě, že práce, kterou jsme na novém webu udělali, má tak dobrý výsledek," řekla Bechyňová.

V Přestanově spustili nový web teprve počátkem letošního roku. O účasti v soutěži Zlatý erb hlasovali občané v anketě na webu. „Web je velmi sledovaný. Od začátku roku máme na 2 900 návštěv, za týden jich v poslední době bývá téměř čtyři sta," doplnila starostka.

V době, kdy první obecní weby vznikaly, je přitom provázely pochybnosti. Zejména starší lidé žijící na malých místech prý budou mít problém s připojením na internet a s jeho ovládáním nebo s hledáním na webu.

„To se u nás nepotvrdilo, naopak jsem někdy překvapen, jak se starší lidé zajímají o novinky na internetu, často se ptají a diskutují o tom, co na našem webu četli," poznamenal starosta Přestanova. Přestanov i Chuderov zároveň pro své občany vydávají i papírové obecní zpravodaje.

Zlatý erb

Soutěž Zlatý erb má letos už svůj sedmnáctý ročník. Ústecko zaznamenalo v minulých letech několik úspěchů. Kromě Chuderova patří k celostátním vítězům i Tisá, která vyhrála v loňském roce a také v roce 2009.

Vyhlášení výsledků letošního ročníku se uskuteční 13. dubna v Hradci Králové. Soutěžit se bude také o cenu veřejnosti. Příznivci Chuderova mu mohou poslat hlas.

Hlasovat lze prostřednictvím jednoduchého formuláře, který lze vyplnit na webu: zlatyerb.obce.cz. Hlasování v ceně veřejnosti bude ukončeno 4. dubna v 16.00.

Spolu s cenou veřejnosti budou uděleny Zlaté erby za nejlepší webové stránky města Ústecký kraj reprezentuje Most, nejlepší webové stránky obce (Chuderov) a nejlepší elektronickou službu (Žatec).