Létají v letadlech, stavějí domy, chystají se do vesmíru, obsluhují ohromný jeřáb, řídí historická plavidla. Pokud by jste je chtěli všechny vidět pohromadě, museli byste cestovat do Šluknova. Je jich tam pět set. Baví malé i větší návštěvníky svou houževnatostí a pílí. Staví totiž na půdě zámku nový zámek.

Žádná záhada

„Nehledejte v tom nějakou záhadu nebo kšeft. Prostě se mi to doma už nikam nevešlo a největší radost z překvapující nabídky měla manželka. Ono to všechno začalo v Ústí, kde jsem tři měsíce vystavoval mravence v muzeu. Potom se ozvala Toulavá kamera, Barrandov, Třebíč," říká černovlasý truhlář z Neštědic.

„Moc mě potěšil zájem v Třebíči, kde především kutilové a modeláři měli spoustu zajímavých dotazů na práci se dřevem. Zájem o výstavu byl i jinde v republice, ale Šluknov mne šokoval upřímností a nabízeným prostorem. Moji mravenci na zámku, to je přeci bomba. Původně tam měli být tři měsíce, ale vypadá to na důchod. Jsem rád, že jim nikdo neubližuje, naopak jim fandí, a jejich pracovitost dává dětem za vzor. Nepravidelně tam dojíždím a vždycky něco přidám. Největším exemplářem je vzducholoď, tu jsem měl původně v ložnici," říká usměvavý Vítězslav a jeho manželka se chytá za hlavu.

„Jsem ráda, že má hezkého koníčka, který inspiruje mládež a provokuje ty dříve narozené, ale těch pilin! Kdo to měl pořád zametat. Vydala jsem proto zákaz vstupu v montérkách a je klid. Momentálně máme doma pouze dvě letadla a to stačí," říká paní domu.

Mimořádná fantazie

Fantazii má pan Fischer mimořádnou, je podložena poctivou přípravou na papíře a detailní studií mravence v pohybu. „Jako kluk jsem chodil na střelnici sbírat prázdné nábojnice. Potom jsem je různě upravoval, aby z nich později v mé fantazii vznikli vojáci. Desítky, stovky vyrovnaných řad připravených k boji. Možná už tenkrát jsem myslel na mravence. Dnes bych mravencům do ruky zbraň nedal, mají jiné poslání než ničit a ubližovat. Můj mravenec staví nový svět, kde úsměv a radost je nad zlato," nabádá.

V loňském roce vystavoval v muzeu, nyní má zámek.