Do cíle v Brné už potom budeme stále jenom klesat.

Z výchozího místa u hlavního nádraží ČD tentokrát nepůjdeme pěšky, ale pojedeme autobusem č. 9 do Nové Vsi. Od zastávky MHD se vydáme vzhůru obcí, cestou si prohlédneme opravenou kapličku, vedle níž roste více jak 400 let stará lípa s obvodem 520 cm, pověstmi spojená se selskými bouřemi. O pár metrů výš stojí několik zachovalých hrázděných domů. Na konci obce najdeme po pravé straně silnice turistický rozcestník, odkud se vydáme po značce naučné stezky Pod Vysokým Ostrým.

Vysoký Ostrý je výrazným čedičovým kuželem s nádhernou panoramatickou vyhlídkou. Při dobré viditelnosti rozpoznáme velkou část Českého středohoří. Zleva vidíme Varhošť, Říp, Házmburk, Lovoš, před námi Milešovku a Kletečnou, zříceninu Kostomlaty, Bořeň a Zlatník u Bíliny, Solanskou horu a v dáli na obzoru se táhnoucí Krušné hory. Na severovýchodě vidíme Bukovou horu a hluboko pod námi se vine mohutné Labe.

Mapa.

Pak seběhneme dolů zpět a navážeme na naučnou stezku, která nás dovede do Brné. Podíváme se cestou ještě z jedné vyhlídky nad Brnou do labského údolí. V dolní části stezky v Průčelské rokli se nad námi otevře úžasný amfiteátr Výřích skal s rozsáhlým suťovým polem a ukrytým nejvyšším vodopádem Českého středohoří. Pár stovek metrů níž se po pravé straně cesty ve svahu nachází další vodopád, Průčelský a potom už je před námi poslední asi dvoukilometrový úsek do Brné. Dnešní výlet je dlouhý asi 7 km.

Kam příští středu?Hostovice Solní stezka Větruše (vyhlídková věž, popraviště)

Zpracoval Karel Punčochář