Ten představil práci ústeckého architektonického studia 3 + 1 architekti, jež pro klienta navrhlo právě přestavbu zdevastovaného družstevního statku v sousedství dálnice D8.

Magazín patří mezi nejznámější světové on-line časopisy věnující se tomuto oboru. Pyšní se řadou ocenění. Každý měsíc ho navštíví 1,75 milionu čtenářů. Ti všichni teď vidí skvost v Předlicích.

Pavel Plánička z architektonického studia popsal, že klient původně počítal jen s využitím konírny.

„Nám ale připadalo lepší sledovat zkušenost a myšlení původních stavitelů. Torzo stodoly na jižní hraně pozemku v sobě mělo potenciál a kouzlo, jež by byla škoda nevyužít. Nový dům jsme proto umístili sem," popsal Plánička, jak návrh vznikal.

Jako pila

Respektovali přitom nejen industriální charakter oblasti, kde mělo nové školící středisko vzniknout. Ale i zaměření klienta na výrobky a práci se dřevem. „Střecha svým tvarem odkazuje na zubatý plát pily, typický nástroj, používaný klientem," doplnil architekt Bruno Panenka.

Základem pro stavbu v podstatě nových budov se staly padesát metrů dlouhá konírna, přestavěná na výstavní prostor, a šedesát dva metrů dlouhá stodola na jižní straně pozemku. Právě tady vznikly nové učebny, konferenční místnosti, kanceláře nebo kuchyňky.

Přestavba zaujala i další ústecké architekty, například Jiřího Němečka. „Je to jedna z mála staveb, která není rodinný dům. Považuji to za dobrý příklad kvality v Ústí, ta rekonstrukce se povedla, a ještě v takové lokalitě," myslí si architekt Němeček.

I další budovy

Zároveň také navrhl i další stavby, které by si zasloužily zmodernizovat a přestavět. „Třeba ta obří sila na Střekově nebo cukrovar, případně ideální by bylo cihlové skladiště u vlečky v Předlicích. Ústí by potřebovalo kvalitní koncepci do budoucna jak takové památky zachránit," řekl Němeček.

Podobně by i starosta centrálního městského obvodu uvítal víc podobných přestaveb. „Klobouk dolů. Je to opravdu super, jezdím kolem a moc se mi to líbí.Opravdu by bylo skvělé, kdyby sem přišlo víc takových investorů.Takových objektů k přestavbě máme v obvodu mnohem víc. Ale asi je to všechno o penězích," řekl starosta Tvrdík.

Pořád staveniště

Projekt na přestavbu si objednala společnost Jacer-CZ. Podle Milana Džavíka z této firmy měla od počátku reprezentovat vše, co lze se dřevem jako obnovitelným zdrojem, všechno dělat. Na stavbu také získali dotaci z EU.

V tom duchu také dostala jméno: Ráj dřeva. „Osobně ho považuji za neuvěřitelně povedenou záležitost. Ale pořád je to ještě staveniště. Chceme tam mít ještě prodejní halu. Teď slouží jako výstavní prostor a školící centrum. Samozřejmě, obavy ze zlodějů kovů a vandalů máme stále, však víme, kde Ráj dřeva stojí. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa," dodal Milan Džavík.

Kdo jsou ústečtí 3 + 1 architekti?

Pavel Plánička

Studoval Fakultu stavební obor pozemní stavby na ČVUT Praha. Vykonával praxi v kancelářích WA 3 a Bearth Deplazes ve Švýcarsku. Po návratu opět na ČVUT, tentokrát na fakultě architektury. Po studiu pracoval v architektonické kanceláři Jana Jehlíka, v roce 2006 založil 3+1 architekti.

Matěj Páral

Vystudoval architekturu na ČVUT v Praze a Evangelickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy. Vykonával praxi v památkovém ústavu v Ústí nad Labem. Později pracoval v kanceláři Jana Jehlíka. Od roku 2006 pracuje v 3 + 1 architekti, který spoluzakládal. Spojen s projektem Usti-Aussig.net, webových stránkách o architektuře v Ústí nad Labem, společně s novinářem Janem Vacou a historikem ústeckého muzea Martinem Krskem.

Bruno Panenka

Vystudoval obor pozemní stavby na stavební fakultě ČVUT Praha. Pracoval ve skanzenu v Zubrnicích, ve firmě Congeo v Ústí, u stavební firmy Wassermann v Kolíně nad Rýnem v Německu a v architektonické kanceláři Jana Jehlíka. Od roku 2006, tak jako jeho kolegové, zakládá 3 + 1 architekti.