Oslavy připraví pro Ústecký kraj soukromá firma. Na uspořádání historické bitvy a dalších doprovodných akcí vypsal veřejnou zakázku. Kraj za to nabízí 5,83 milionu korun, firmy se mají hlásit do 21. ledna a už od začátku února začíná realizace zadané zakázky.

„Celá vzpomínková akce bude velkolepou událostí na území Ústeckého kraje i celého Česka," uvedla k tomu tisková mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. „Koordinací akcí se ujal Ústecký kraj, jehož rada také odsouhlasila na tuto těžkou dobu docela zajímavé finance na organizaci celé akce, přidají také obce, sponzoři i další instituce."

Například pro ústecké muzeum bude výročí napoleonských válek hlavním tématem sezony na tento rok. „Připravíme nějaké výstavy, přednášky nebo konference a další tematické akce, které se toho týkají," krátce přiblížil Václav Houfek, vědecký tajemník muzea.

Na výročí se připravují i obce, které stojí v okolí původního bitevního pole. Opravují pomníky připomínající slavnou bitvu, okolo Chlumce a Varvažova jich stojí deset. Nový kabát za 2,5 milionu postupně dostává takzvaný rakouský pomník ve Varvažově. Další pomník nedávno opravili i v nedalekém Chlumci.

Krvavou řež z 29. a 30. srpna 1813 dodnes připomínají pomníky, či hromadné hroby u Chlumce, Varvažova, Přestanova, v Petrovicích,Žandově i jinde. Tehdy armády Pruska, Rakouska a Ruska porazily vojska Francie s více než 30 000 mužů s velícím generálem Vandammem, a zabránily tak vstupu hlavních Napoleonových vojsk do Čech.

Zemřelo na 9300 spojenců, převážně Rusů, a 11 000 Francouzů. Střetnutí je považováno za krvavou předehru největší bitvy napoleonských válek, zvané Bitva národů, u Lipska 16. až 19. října 1813, kde byl francouzský císař definitivně poražen. Rekonstrukce bojů u Chlumce se má odehrát dle plánů kraje 30. srpna až 1. září 2013.

Příspěvek kraje a výročí bitvy

Celkem činí rámcový odhad 5,83 milionů korun

Co musí firma zařídit:

- Rekonstrukce bitvy, výdaje na účastníky, doprovod, ubytování, stravování, zajištění péče o koně

- Technické a organizační zabezpečení jako pořadatelská služba, ostraha, ozvučení, osvětlení, přenosy na velkoplošné obrazovky, tribuna, stany

- Zajištění péče o hosty z řad diplomatických zastoupení zúčastněných států, zástupce ústavních, vládních či politických institucí apod.

- Propagace, internet, brožury, plakáty, letáky, bannery atd.