„Čistý dluh za nájemné u nás činí zhruba milion korun, vymáhá je náš právní zástupce,“ říká starosta Chlumce Roman Zettlitzer.

ODEPSALI STATISÍCE

Obdobné problémy mají také ve Velkém Březně, kde obec vlastní více než 130 nájemních bytů. „Využíváme všechny dostupné možnosti vymáhání. Dluhy jsou ve výši asi dvou milionů,“ podotýká starosta Velkého Března Michal Kulhánek.

Zástupy dlužníků se od devadesátých let vytvořily rovněž v ústeckém obvodu Neštěmice. U některých nájemníků právníci už vyčerpali všechny možnosti, jak z nich peníze dostat. Na posledním jednání proto neštěmičtí zastupitelé odepsali staré pohledávky v řádech statisíců korun.

„Opouští se od vymáhání pohledávky, sama pohledávka však nezaniká,“ vysvětluje právnička Soňa Rákosová, která obvod zastupuje od roku 2000.

Ilustrační foto.
Dlužníci mají na Ústecku svůj ráj. Neštěmice jim odpustily statisíce

Největším problémem jsou podle jejích slov nájemní smlouvy na dobu neurčitou z éry socialismu včetně skutečnosti, že v minulosti docházelo k promlčování pohledávek. „Za poslední tři roky velmi hlídáme, aby k promlčení nedocházelo,“ připomíná starostka Neštěmic Yveta Tomková.

Rákosová zároveň připomněla, že Neštěmice přistupovaly k neplatičům benevolentně. „Když nájemce třikrát nezaplatí, má dostat výpověď. V minulosti se stávalo, že se dluhy nechávaly růst dlouhou dobu,“ zmiňuje Soňa Rákosová.

„Je zarážející, že se něco zažalovalo a něco ne. Na minulém zastupitelstvu jsem se ptala, jak je to možné, když jsme pravidelně každý rok dostávali informaci, že všechno máme zažalováno,“ divila se zastupitelka Neštěmic Miloslava Válková. S její výtkou Rákosová nesouhlasila.

„Většina odpisovaných pohledávek vznikla před tímto zastupitelstvem. Tedy za vašeho starostování,“ odpověděla starostce Rákosová.

Složenky a poplatky. Ilustrační fotografie.
Tři stovky za žádost. Sporná záloha v Neštěmicích získala zelenou

Podle Válkové neměl obvod v 90. letech páky, jak z dlužníků peníze dostat. „Pohledávky jsou staré jak Metuzalém. Ono se to v roce 2017 dobře kritizuje. Soudní procesy tehdy trvaly dlouho. Byla to džungle, nikoho jsme nemohli vykopnout z bytu. Zodpovídali za to místostarostové. Myslím, že označovat jako viníka Válkovou, je do nebe volající,“ rozzlobila se Válková.

PLNÉ KOŠE ALKOHOLU

Právnička přiblížila i profil dlužníků. „Získali obrovský kredit v dnešní společnosti. Přitom vidím, s čím lidé, kteří vám dluží za nájem, přijedou k soudu. Potkávám je v samoobsluhách s plnými koši alkoholu. Vidím, jak se peníze rodiny přesouvají třeba na účet babičky, jenom proto, aby se nemuselo platit,“ sdělila zastupitelům Rákosová, podle které je upuštění od vymáhání pohledávek nejzazší varianta.

„Pro mě je každý takový návrh ztráta. Když už mi ale exekutor napíše, že zkoumal všechny dlužníkovy majetkové možnosti a že nemá žádné účty, nepracuje a že z dávek mu brát nemohou, tak zákon neumožňuje těmto lidem peníze nijak vzít,“ podotkla Rákosová.

I na Střekově evidují promlčené pohledávky v řádech statisíců. „V prosinci se chystáme předložit radě a zastupitelstvu k odpisu nevymahatelné pohledávky v částce přes 550 tisíc korun,“ informovala starostka Střekova Eva Outlá.

Dokumenty s nezamazanými rodnými čísly se povalovaly u popelnic v Neštěmicích. Černé linky na snímku přes čísla umístila až redakce Deníku.
Smlouvy s rodnými čísly se povalovaly kolem popelnic v Neštěmicích