Obě organizace sídlí v kanceláři ve Velké Hradební, a jak říká vedoucí poradenského centra pro Ústecký kraj Zdeněk Balcar, pomoc vyhledávají jak senioři, tak mladí lidí. Ročně jich jsou desítky z celého kraje.

„Kromě odborných rad a informací dokážeme nabídnout i právní pomoc," sděluje Balcar s tím, že konkrétně v Ústí se většina kauz týká otázky bytů a nájmů. Připomíná zároveň jeden z nedávných případů.

Mohlo by vás zajímat: Ústí chce koupit a poté zbourat celou ulici Na Nivách

„Mladík se nastěhoval do bytu na Klíši, nájemníci mu ovšem řekli, že už není žádný volný sklep. Přitom platil nájem a v domě je šestnáct bytů a tedy i šestnáct sklepů. Poradili jsme mu tedy, ať si zajde za společenstvím vlastníků, které vypíše, že do určitého termínu si každý musí označit číslo bytu a číslo sklepu. Pokud se tak nestane, tak za přítomnosti policie se neoznačený sklep otevře. Nakonec se tak zjistilo, že v domě docházelo k podvodu, kdy si někteří nájemci zabírali i tři sklepy," uvedl Balcar.

Poradna má pro zájemce otevřeno každé úterý a čtvrtek od 12.30 do 17 hodin. „Lidé nás mohou oslovit také e-mailem nebo si domluvit individuální schůzku i mimo pracovní dobu," dodal Balcar.

Pro členy odborových organizací je poradenství zdarma. Pracující zaplatí poplatek 350 korun ročně, a následně tak získá bezplatné poradenství po celý rok.

Čtěte také: Jak dobře žít v Předlicích? „Koupit si dům a udržovat ho," říkají starousedlíci