To ovšem odmítá bývalý ředitel zoo a současný předseda dozorčí rady Václav Poživil. Podle něj rada pouze požadovala informace o investicích, které nedostala. Více o rezignaci: Šéf ústecké zoo Lubomír Moudrý rezignoval. Kvůli tlakům v dozorčí radě

Pan Moudrý jako důvod své rezignace uvedl tlaky dozorčí rady na jeho osobu. Jak to vidíte vy?

Od začátku byl spor, jak má vypadat dozorčí rada. Došlo to do stádia, kdy ředitel od rady požadoval řešení vnitropersonálních změn a stížností zaměstnanců. My jsme ovšem striktně řekli, že dozorčí rada toto nemá v kompetencích, protože pouze kontrolujeme. Nejsme správní rada, abychom zoo řídili.

Řekl vám tedy pan ředitel ten pravý důvod, proč rezignoval?

Hlavní důvod mi neřekl, v té době jsem byl služebně mimo republiku. Dozvěděl jsem se o jeho rezignaci z novin. Přes nás nic neřešil, byli jsme domluveni na schůzce s vedením města, kterou už neabsolvoval, protože odstoupil. Byl to pro nás nečekaný krok.

O situaci v dozorčí radě čtěte také: Hádky v dozorčí radě zoo gradují, Voráč kritiku odmítá a připadá si jako šašek

Odmítáte tedy, že by dozorčí rada vyvíjela na ředitele nátlak?

Nesouhlasím s tím, že tam byl nějaký nátlak. Když se řešily vnitropersonální změny, kdy někteří zaměstnanci podali stížnost, protože jim to bylo panem ředitelem písemně doporučeno, aby se obrátili na dozorčí radu, tak jsme řekli, že k tomu nemáme kompetenci. Celý spor dneska řeší policie, a inspektorát práce.

Vnímáte celou situaci jako chybu v komunikaci mezi radou a ředitelem?

Byla to velmi nešťastná shoda okolností. Dozorčí rada chtěla podklady, jako jsou investice, které měla právo kontrolovat. Nedostala je. Pak samozřejmě to, co tvrdil pan ředitel, že někteří členové požadovali informace až moc formálně, je trochu zavádějící. Zkrátka na ně měli právo, a tak si o ně oficiálně požádali.

Člen dozorčí rady pan Voráč uvedl některé výtky směrem k řediteli, například to, že komunikace se opravovaly narychlo v mrazech či výtku, že po narození mláděte orangutana se nepřerušily stavební práce na pavilonu a zvířata tak neměla klid. Mládě orangutana dokonce zemřelo.

Tohle závisí na kolektivním rozhodnutí všech. Na internetu je dnes o tom spousta zpráv od odborníků, kteří říkají, že se práce měly zastavit. To se ví dneska, po bitvě, kdy každý je generálem. Ale jestli k tomu ty stavební práce opravdu přispěly nebo nepřispěly, to jisté není. Musím ale říci, že v normálních případech by zoologická zahrada takovýto rozsah prací neprováděla.

Více o úhynu mláděte: Ústecká zoo hlásí: Mládě orangutana bohužel uhynulo

Jak jako předseda dozorčí rady hodnotíte její stabilitu? Dá se předpokládat, že ještě některý ze členů řady rady opustí?

V současné době by to bylo dost kruté, protože pak už by dozorčí rada nebyla usnášeníschopná. Samozřejmě stát se to může. Členství je dobrovolné a já nedokážu říct takhle dopředu, jestli někdo bude nebo nebude chtít odejít. Stejně tak jako nedokážu říci, kdo do dozorčí rady bude chtít jít. Kandidátů jsme už slyšeli spoustu, ale skutek utek.

Židle ředitele zoo není příliš jistá, nemáte strach z toho, že se do výběrového řízení nepřihlásí dostatek odborníků?

Když to přeženu, ve všech evropských zahradách nezáleží úplně tak na tom, kdo je řídí, jestli je to odborník typu velké zoo nebo malé zoo, ale spíš jde o kontinuity zahrady. A v tomto ohledu v Ústí bohužel stále dochází k nějakým nárazům. Top zvířata mají životnost 30 až 40 let. Tudíž koncepce zahrady by měla být také na 30 až 40 let a je jedno, jestli zoo řídí Franta nebo Petr. Musí být jasně daný strategický plán, který by se dodržoval.

Přihlásíte se do výběrového řízení?

Nepřihlásím. Mám jiné představy o řízení zoologické zahrady. Stále si myslím, že zoologická zahrada by neměla být příspěvková organizace, ale obchodní společnost. Za tímto názorem si stojím. Pak jsou totiž ty vztahy, o kterých se bavíme, na úplně jiné úrovni.

Čtěte také: Ústecký zastupitel Štráchal dostal místo v zoo, podle opozice trafiku