A nebyla to žádná selanka. Dětské závody měly parametry mistrovství republiky, nechyběl počítač, profesionální rozhodčí i plátno s lodičkami. Ti nejšikovnější si odnesli ceny.

„Bylo velmi těžké vyhlásit toho nejlepšího veslaře, talentů bych tam našel víc. Šestiletý Daniel Sietmann z Teplic dlouho vedl, perfektní byl devítiletý Václav Navrátil, který se po prohlídce indiánů vrátil, aby si zlepšil čas. To by byl, panečku, borec do našeho klubu. Závodně plave, běhá, lyžuje. Jedenáctiletá Lea Veselá se mi moc líbila, pětiletá Eliška Jiráková v růžovém dresu byla ozdobou dopoledne, desetiletá Lucie Morávková měla solidní techniku," vychvaluje závodníky Petr Janák, trenér veslování a pořadatel závodů.

Ten upřesnil, že během dne zavítalo do muzea na 110 mladých sportovců, dorazili dokonce i skauti z Teplic. Jízdu na 500 metrů si ale vyzkoušeli i dospěláci.

„Bezvadná akce. Prohlédli jsme si výstavu indiánů, potom jsme si zazávodili na trenažérech a zakončili návštěvu muzea o patro výš, kde nás usměvavá Martina seznámila s životem divochů na prérii a naučila kluky vyrábět lapače duchů," reaguje tatínek ze Střekova.

Velký dojem na soutěžící udělal hlavní rozhodčí Tomáš Tkáč, který poradil, vysvětlil, pochválil, podpořil i ocenil výkon symbolickou cenou. Překvapením nejen pro něj bylo zjištění, že většina malých školáků umí plavat.

„Musím poděkovat zástupcům muzea, Ústeckému deníku i Českému rozhlasu Sever za spolupráci. Nečekal jsem takový zájem veřejnosti," dodává Petr Janák.

Jízda na veslařském trenažéru tvoří „praktickou" část výstavy, která představuje historii veslování v Ústí od založení prvního veslařského klubu v roce 1874 po současnost. Veslování bylo jedním z nejdůležitějších sportů provozovaných ve městě a ústečtí veslaři dosáhli mnoha velkých úspěchů i v mezinárodní konkurenci.