Minulé pokusy zkrachovaly a kvůli závadám a povodním musela radnice do prostoru investovat další miliony korun.

Cyklopoint a infocentrum

Podle Miroslava Harciníka, ředitele městských služeb, které mají pronájem na starosti, je zájemcům k dispozici pět obchodních kójí různé velikosti. „Nyní bude záležet na tom, kolik zájemců se přihlásí. Oslovili jsme společnosti, které měly o prodejny zájem v minulosti, kdyby si náhodou výzvy na úřední desce nevšimly," řekl Harcicík.

Čtyři prostory obsadí město. V jedné z kójí má sídlit pobočka informačního centra. Záměr počítá i se zřízením takzvaného cyklopointu. Zde by našli zázemí milovníci jízdních kol, kteří přijedou například po cyklostezce. Mohli by zde kola uschovat, opravit, případně se tu před cestou do města osprchovat. V dalších dvou prostorách radnice počítá se zázemím pro neziskové organizace.

Ústečanům neutěšený stav Zanádraží vadí. „Nechápu, proč do toho dávali takových peněz, když je to vše prázdné. Třeba občerstvení by tu mohlo být," uvedl Karel Milík.

Špatná izolace

V jedné z kójí by podle Harciníka měla být kavárna. Další činnosti budou záviset na zájemcích, ale nesmí být v rozporu s evropskou dotací.

Prostory město chtělo pronajmout již několikrát, ale neúspěšně. Před necelými dvěma lety Zanádraží vytopila povodeň a prostor bylo třeba upravit. Zároveň radnice investovala do úprav kójí, které byly jen hrubou stavbou. Nájemci by je museli dokončit, což většinu z nich odrazovalo.

Po opravě se ukázalo, že je stále špatná izolace. Na úpravách nyní dělníci pracují. „Vše bude hotové na konci června. Práce běží podle harmonogramu," řekl vedoucí odboru dopravy a majetku Dalibor Dařílek.

Město za Zanádraží zaplatilo 170 milionů korun, většinu z dotace EU. Otevřené je čtyři roky. Prostory musí být využívané pět let, což nejsou.