Vůbec poprvé budou rodiče zapisovat své děti do ústeckých mateřinek přes internet. Od elektronického zápisu si radní slibují, že bude průhledný a navíc pohodlnější. Fronty u zápisu si ale rodiče vystojí stejně. Boj o místa ve školkách vypukne v dubnu. Stahovat přihlášky bude možné od 17. března.

Rodič nejprve vyplní přihlášku dítěte, nechá ji potvrdit lékařem a ve stanovený den ji odnese do vybrané školky. Její osud už pak bude sledovat na webových stránkách systému. V databázi uvidí, kolik je v jaké školce volných míst a jak si v pořadníku stojí jeho dítě. Své šance tak budou moci rodiny lépe odhadnout.

Jak to funguje? Vyplněnou přihlášku potvrzenou lékařem, rodný list dítěte a občanský průkaz přinesou rodiče k zápisu do školky. Zkusit jich mohou víc. Výsledky ukáže internet.

„Elektronický systém na základě předem daných kritérií vygeneruje bodové skóre dítěte, které bude pro ředitelky školek v praxi závazné. Průběh a výsledky přijímacího řízení budou pro rodiče přístupné on-line," potvrdila mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Možností, jak přihlášku získat, přitom bude několik. Od 17. března do 13. dubna si ji rodiče mohou stáhnout na adrese zapisms.usti-nad-labem.cz. Do té doby stránka nebude přístupná. Potřebovat k tomu budou číslo pojištěnce (dítěte) z kartičky pojišťovny.

„Systém rodiče provede vyplněním přihlášky, kterou si v závěru vytisknou. Přihlášku si mohou také nejprve vytisknout a vyplnit ji ručně. Pak ale čitelně," dodala Macová. Po vygenerování přihlášky rodiče dostanou číselný kód, který zajistí anonymitu dítěte.

Přihlášku mohou rodiče získat také na odboru školství ve 2. patře budovy magistrátu v kancelářích 248 a 249 nebo na odboru sociálních věcí.

Další možnost má být ve Středisku výchovné péče (SVP) na Mírovém náměstí. „Pracovnice poradny rodičům přihlášku vytisknou a pomohou s jejím vyplněním," sdělila Macová.

Středisko prý dosud spolupráci s městem ale nepotvrdilo. „Taková činnost není v náplni naší práce, byla by to agenda navíc. Nebráníme se ale tomu navázat s rodiči kontakt. Vše projednáme a včas oznámíme," řekla Ivana Linková z vedení SVP.

Odevzdat přihlášku ve školce budou moci rodiče 15. a 16. dubna od 8 do 16 hodin. Po 22. dubnu se pak dozvědí výsledné umístění dítěte písemně, telefonicky nebo e-mailem.

„Databáze s informacemi o tom, do jakých školek se dítě ještě hlásí, nám práci urychlí. Každoročně nám totiž ztěžuje práci zjišťování, zda k nám dítě nastoupí nebo ne," řekla už dřív ředitelka mateřinky Pohádka Irena Droppová.