Důvodem má být článek, který mu po červnovém politickém otřesu odmítlo vedení magistrátu uveřejnit v Městských novinách.

„V Městských novinách o puči na magistrátu nevyšla žádná informace. Proto jsem napsal komentář, jak celou změnu vnímám. Městské noviny to však odmítly zveřejnit. To je cenzura. Jsem přesvědčen, že tiskový zákon městu přikazuje uvádět ve zpravodaji i názory opozičních zastupitelů. Ani po třech měsících a mém vyzvání však k tomu nedošlo," vysvětlil důvody žaloby Daduč.

Zastupitel požaduje od magistrátu uveřejnění článku a uhrazení nákladů spojených se soudním řízením.

Novinám chybí datum

Na žalobě spolupracoval se studentem práv Lukášem Blažejem. Přitom narazili i na další věc.

„Při podání žaloby bylo důležité to, v jaké konkrétní datum Městské noviny vyšly. To v nich ale uvedené není, je tam vždy jen měsíc. E-mailem jsem na chybějící údaje upozornil jak paní redaktorku, tak paní primátorku, bylo mi však řečeno, že je vše v pořádku," podotýká Daduč.

Blažej tak poslal podnět krajskému úřadu, který zahájil s městem správní řízení o uložení pokuty.

„Paní primátorka byla na nedostatky upozorněna již 16. listopadu. Kdyby na to slušně reagovala a postarala se o nápravu chyb, podnět bych nepodával. Za případnou pokutu může tedy pouze liknavost a arogance současného vedení města," řekl Blažej s tím, že finanční postih může být až do výše 200 tisíc korun.

Osobní spory a zášť

Primátorka Věra Nechybová vidí za vším osobní spory mezi vedením magistrátu a opozicí.

„Nedostatky Městských novin jsme se snažili napravit a samozřejmě pokyny krajského úřadu budeme respektovat a dle jeho doporučení i postupovat. Vnímám celou věc jako útok a osobní zášť ze strany opozice. Neprohlasovali ani vlastní vyhlášku o školských odborech, svědčí to o tom, že se s námi zkrátka nechtějí domluvit," komentovala primátorka, která s uveřejněním Dadučova článku nesouhlasí.

„Městské noviny mají být apolitické. Nechceme zatěžovat veřejnost tím, jaké osobní boje vedou někteří zastupitelé. Opozice stále i půl roku po změně ve vedení města mluví o puči a znepříjemňuje ostatním zastupitelům práci. Je to estráda. Ať si článek pan Daduč zveřejní v komerčních novinách, tohle do Městských novin nepatří," uvedla primátorka.