V září otevřeli denní stacionář, který je určen dětem, mládeži i dospělým osobám s mentálním a tělesným postižením a s poruchou autistického spektra. Za logem Helias najdete Drahomíru Brožovou.

Opravený dům s modrou fasádou a slunečným logem svítí do okolí.„Naše motto je jednoduché a vychází z vlastní zkušenosti. Často zapomínáme na to, že lidé, s nimiž musíme žít, také musí žít s námi," říká ředitelka Drahomíra Brožová. Jako školačka měla jeden velký sen, odlehčit udřeným rodičům a vystudovat střední školu.

„Původním povoláním jsem zdravotní sestra, bílý plášť mne fascinoval, nabízel pomoc ostatním. Po několika letech jsem musela zůstat doma se synem, který má vážné zdravotní problémy. Každá máma chce pro své dítě to nejlepší, já ve snaze hledat odpovědi na závažné otázky založila v roce 2007 společnost Helias, která začala poskytovat sociální služby osobní asistence," pokračuje ředitelka.

Břišní tance i karaoke

I handicapovaní lidé mohou prožívat hezké chvilky, proto byly v seznamu akcí jednoduché sportovní aktivity, břišní tance, canisterapie, celodenní výlety, karaoke, vaření, plavání.

„Dlouhých dvanáct let jsme s manželem svépomocí opravovali starý dům, já snila o vlastním zařízení, kde naleznou pomoc vedle mého syna i další klienti. Seznámila jsem se se spoustou skvělých lidí, pomoc mi nabízeli dobrovolníci. Vrcholem mého snažení byl vlastní denní stacionář," říká ředitelka.

Celý objekt prošel generální opravou, vybavení je na požadované úrovni, včetně bezbariérových komponentů, kuchyně, šaten, hygienické zóny a herny.

„Dalším mým snem byla vysoká škola a já to dokázala. Možná, že jsem byla jedna z nejstarších studentek, ale moc mě to bavilo," vypráví Drahomíra Brožová, která má nyní před sebou další výzvu, Snoezelen.

„To je multifunkční metoda, která používá k terapii světelné zdroje, exotické vůně a relaxační hudbu. Přála bych si, aby naši klienti ve věku od 6-64 let měli ve stacionáři pocit nebeské volnosti a štěstí. Modrá fasáda nebyla vybrána náhodně, to pochopil i náš mladý školník Dan," říká ctižádostivá dáma.

Klient Dan Bláha.