Do boje mezi ústeckým magistrátem a Činoherním studiem zasáhl i takzvaný dětský parlament. Vydal prohlášení na webových stránkách a zároveň zaslal primátorovi Ústí Vítu Mandíkovi dopis. V obou dokumentech vyjadřují podporu městu. Mezi psychology to vyvolalo otázku, zda děti někdo nezmanipuloval.

„Pokud jsou informace, ke kterým jsme se dostali přes jednoho z radních města, pravdivé, pak bychom Vám rádi poděkovali za dotace Činoherního divadla, a to i v době, kdy již nebyla platná smlouva vedení města s divadlem," napsaly děti Mandíkovi v dopise, podepsaném předsedou dětského parlamentu.

Dopis pokračuje srovnáním situace divadla se zkoušením ve škole. „I nás ve školách učí, abychom se o výborné známky snažili."

Údiv psychologa

Dětský parlament sídlí v Domě dětí a mládeže (DDM), jehož ředitelem je Jan Eichler, ústecký radní. Deník se pokusil získat jeho vysvětlení, zda informace dětem předal on. Bohužel ale nezvedal telefon.

Známého psychologa Jana Mattioliho pak udivilo, proč dětský parlament řeší ústecké divadlo. „Chápal bych, kdyby se vyjadřovaly k něčemu, co je jim blízké. Ale proč miliony a smlouvy města s divadlem?" podotkl Jan Mattioli. „Děti a mladistvé lze snadno ovlivnit. Můžeme se ptát, kdo a jak s nimi hovořil.

Z dopisu ale spíš vyplývá, že slyšely jen jednu stranu kauzy, tu vedení města. I Jaroslav Haidler z Činoherního studia Deníku řekl, že s nikým z dětského parlamentu soubor nemluvil. „Určitě bychom jim to v naprostém klidu a bez emocí vysvětlili."

S dětmi prý nemluvil ani ředitel divadla Vladimír Čepek. „Alespoň o tom nevím," uvedl Čepek.

Telefonáty

Dětský parlament má na starosti coby koordinátor Jaroslav Černý, zástupce radního Jana Eichlera coby ředitele DDM.

„Předseda dětského parlamentu mi říkal, že má informace z obou stran i z médií," řekl k tomu Jaroslav Černý v pátek odpoledne. Vzápětí se ale vymezil. „Nebyl jsem u toho. Děti prohlášení vydaly během jarních prázdnin, a tou dobou jsem byl na táboře," doplnil Černý.

Ve čtvrtek si redakce domlouvala schůzku s předsedou dětského parlamentu, patnáctiletým studentem. Přislíbil, že v pátek přijde a popíše, čím se na zasedáních zabývají. Ale jen pár minut po pátečním telefonátu redakce s koordinátorem Černým schůzku s omluvou zrušil.

SMS zpráva

„Bohužel nedorazíme. Koordinátor, se kterým bych dorazil, se správně ohradil, že ke schůzce svolíme až v případě, že s ní bude souhlasit v hlasování nadpoloviční většina delegátů na nejbližším zasedání ÚPDM," napsal v SMS zprávě.

Aby mohl vyvolat diskusi a hlasování dětí v parlamentu, chtěl popsat obsah schůzky.

Psycholog Jan Matthioli po přečtení SMS zprávy označil celou událost za manipulaci. „To je naprosto evidentní, na to člověk ani nepotřebuje být psycholog, aby to poznal," myslí si. „Musím se ptát, komu tohle prospěje. Tím se vracíme do dob totality."

Obě strany sporu?

Nad celou záležitostí s dopisem se pozastavil například i poslanec Radim Holeček, šéf ústecké opoziční ODS, civilním povoláním vysokoškolský pedagog. „Zaráží mě ale, že jim pan radní, o kterém ve svém dopise píší, neřekl, aby si poslechly obě strany sporu a pak se teprve rozhodly. Jestli to neudělal, zavání to opravdu účelovým manipulováním," dodal poslanec Holeček.