Obyvatelům ústecké zoo se tyto horké dny snaží zpříjemnit chovatelé. „Nejdůležitější je, aby měla zvířata možnost schovat se do stínu, případně využít vnitřních ubikací," vysvětluje mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Šelmám v horku nechutná

„Stejně důležitý je přístup k vodě. Zvířata všude mají k dispozici napáječky či pítka. Obecně jsou však zvířata méně aktivní, šelmy dokonce nezkonzumují svoji obvyklou dávku masa," dodává.

Kromě toho využívá řada zvířat dalších možností jak se k vodě dostat a ochladit se. U některých druhů mají ve výbězích k dispozici bazénky či jezírka, u jiných zvířat se používají mlžítka rozprašující vodní kapky. Kropí se také písek či vybraná místa, kde se zvířata následně ochlazují.

„V teráriích byly vyměněny žárovky za slabší výkon, zcela vypnuté jsou výhřevné desky, které jindy plazi s oblibou využívají. V expozici tropických žabek je osvětlení zcela vypnuto, protože hrozí přehřívání živočichů," dodává Věra Vrabcová.

Mlžítka pro návštěvníky

Tropické počasí se odráží i v nižší návštěvnosti, lidé raději tráví dny u vody. I tak se zoo snaží lidem návštěvu zpříjemnit. V areálu zoo jsou na několika místech mlžítka, kde se mohou návštěvníci alespoň trochu ochladit.

Mimořádnou příležitost k vyzkoušení mlžítek mají návštěvníci v sobotu, kdy se koná oslava Mezinárodního dne zvířat bez domova. Program začne ve 14.00 hodin a návštěvníci se mohou těšit na ukázku práce se psy, psí kynology, či prezentaci centra pro zvířata v nouzi.

Slonice si v ústecké zoologické zahradě užívají vlastní bazén.