Jaké to je přijít o zrak. Jak se pohybovat v kuchyni a jak venku. Jaká je spolupráce s vodícím psem. Jaké pomůcky jsou k dispozici. Odpovědi na tyto a další otázky dostali v úterý účastníci seminářů, které se konaly v Muzeu města Ústí nad Labem.

VLASTNÍ ZKUŠENOSTI

„Semináře pořádá náš nadační fond Mathilda spolu s Tyfloservisem. Cílem je, abychom mladým lidem přiblížili život lidí se zrakovým handicapem," vysvětlila Blanka Stará, nevidomá pracovnice fondu.

Podělila se i o vlastní zkušenosti. „Lidé, kteří chtějí nevidomému na ulici pomoci, by ho měli oslovit a zeptat se ho, co vlastně chce. Stává se, že mě někdo uchopí a beze slova vleče přes ulici. Vodící pes není na hraní. Když pracuje stará se o mě, neměl by ho někdo hladit nebo jinak odvádět jeho pozornost. Pes nahrazuje moje oči a bez něj by se mi mohlo něco stát," připomněla Blanka Stará.

Semináře se účastnili studenti druhého ročníku Gymnázia a střední odborné školy Dr. Václava Šmejkala. Nikol Aková z Tyfloservisu jim představila pomůcky, které nevidomým ulehčují život. Mohli si například se zavázanýma očima vyzkoušet indikátor hladiny. Při nalévání nápoje do šálku, upozorní zvukovým signálem, že už je naplněn.

BRAILOVO PÍSMO A LUPY

„Máme tu i různé slepecké hole, včetně té s vysílačkou, která komunikuje například se zastávkou nebo trolejbusem. Můžete si vyzkoušet přístroj na Braillovo písmo, ale i lupy na čtení," nabídla studentům.

Na semináře navázala vernisáž výstavy děl nevidomých sochařů Život ve tmě. „Jsou to práce vytvořené ve Hmateliéru. V Ústí nad Labem budou vystaveny do 11. září," dodala Blanka Stará.