Piráti se Starosty jsou neoblomní. Do voleb jdou s jasným vzkazem, že s hnutím ANO nikdy do vlády nepůjdou. I kdyby k Andreji Babišovi byl alternativou rohatý, odmítají se zaplést s někým, kdo je pro ně ztělesněním skutečného pekla na zemi. 

Je to zásadové, čitelné, ale také rozumné? Každý zodpovědný politik si musí položit otázku, jaká se nabízí alternativa. A tou je v případě jednoznačné výhry hnutí ANO, kterou předpověděl čerstvý průzkum společnosti STEM, spojenectví s SPD.

Luboš Palata
Jedenácté září 2001 nezničilo náš svět. Záměry teroristů se nezdařily

Ne nadarmo Tomio Okamura v rozhovoru Deníku uvedl: „SPD rozhodně nebude hrát druhé housle. Buď budeme přímo ve vládě, nebo skončíme v opozici.“ Ihned si také řekl o ministerstva školství a vnitra.

Variantou je sňatek z donucení mezi ANO a koalicí Spolu. Její lídr Petr Fiala ji kategoricky zavrhuje, ale pokud volby nevyhraje, stejně rezignuje. Martin Kuba, Alexandr Vondra (oba ODS), ale i Ondřej Kolář z TOP 09 naopak mají za to, že v takovém případě by dohoda s ANO byla správnou, byť bolavou volbou.

Martin Komárek.
Premiér promořené země váhá

Na miskách vah totiž nebude jen domácí kredit, ale i otázka setrvání České republiky v EU. Okamura s KSČM by totiž nepochybně Babiše tlačili k referendu o vystoupení z Unie. To pominout zkrátka nelze.