Ani po šesti letech není Andrej Babiš státník a v přístupu k mezinárodní politice se často chová jako houba. Houba, která nasává pohledy a názory toho, s kým zrovna jedná a mluví. Když sedí na summitu EU pět dní vedle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, mluví pak chvíli jako Macron, po návštěvě Budapešti jako Orbán. Není, myslím, náhodou, že svůj příspěvek na Twitteru o Bělorusku napsal Babiš poté, co jednal s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem.

Američané bývají v diplomatickém světě pokládáni za „slony v porcelánu“. Říkají totiž často naplno věci, které evropská diplomacie často halí do měkčích slov a ne zcela jasných formulací.

Když vypovídá Rusy Slovensko a když Česko

Podobně tak Mike Pompeo šokoval v Praze svým jasným pojmenování režimů v Číně a Rusku jako zásadních hrozeb pro náš západní svobodný svět. Šokoval tu i přesto, že v českém hlavním městě vlastně jen zopakoval hlavní teze svého několik týdnů starého zásadního projevu v knihovně Richarda Nixona.

V Česku se Pompeovi dostalo odmítnutí. Ani ne tak Babišem, který houbovitě nasál Pompeovy ideje a nechal se před novináři vyhlásit zásadním odpůrcem Ruska a evropským lídrem ochrany 5G technologií před Číňany. Babiš ale neustál prezidenta Miloše Zemana, který americký pohled na Čínu a Rusko zásadně odmítl. Premiér se až druhý den přidal na stranu Hradu. S dodatkem, že lavírováním ve vztazích s Čínou a částečně i Ruskem děláme jen to, co všichni Evropané.

V tom mají Babiš a částečně i Zeman pravdu. Evropa se opravdu v posledních letech snažila Číně nadbíhat a s Putinem naplno obchodovat. USA za vlády chaotika Donalda Trumpa, s heslem „America first“, pak přestaly být pro Evropu kompasem. Trump, který podpořil brexit, zlikvidoval rodící se obchodní dohodu USA-EU a vysílal signály, že EU není pro Spojené státy spojencem, ale konkurentem, budil u Evropanů všechno možné, jen ne důvěru.

Bez USA to ani EU nezvládne

Proto jasná výzva Mikea Pompea ke spojenectví Západu proti Číně a Rusku padá na vyschlou půdu, kterou na troud vysušila Trumpova politika posledních čtyř let. Přesto má Pompeo pravdu. A to, v co Evropa doufá, je, že po listopadových amerických volbách s USA obnoví plné přátelské a spojenecké vztahy.

Proč tu nechceme Američany

Protože americký jasný, někdy až zjednodušený pohled na svět strašně moc potřebujeme. Stejně jako Evropané a Češi potřebujeme transatlantické spojenectví, abychom odrazili útok nových totalit na naše svobody, na naši demokracii. EU je sice silná, ale ani ona to sama nezvládne.

A i u nás doma potřebujeme USA jako maják. Maják, který dokáže občas ukázat směr i takovým politikům, jako je Andrej Babiš.