Naposledy se takto rozhorlil europoslanec ODS Alexandr Vondra, kterýv Českém rozhlasu doslova prohlásil, že všechno, co Evropská komise při zajišťování vakcíny udělala, bylo špatně. Jenomže když se ho redaktor rozhlasu zeptal, jestli by to tedy Česko samo dokázalo lépe, tak se i tento novobijec proti Bruselu zarazil a musel přiznat: „To bych z pohledu České republiky neřekl, protože nevěřím, že Andrej Babišs Milošem Zemanem by dokázali sjednat lepší deal. Myslím si, že bychom na tom možná byli ještě hůř.“

Nejdříve si pojďme říci, jaká je situace. Vakcinace v EU zaostává za očekáváními, ale stále jsme jednou z nejvíce proočkovaných oblastí světa. Před námi jsou jen USA, Británie, Izrael a bohaté ropné státy.

Chcete zničit ochotu lidí k očkování? Kupte Sputnik V

Česko s asi dvěma procenty těch, kteří dostali první dávku, je takový horší střed EU. Dánsko už naočkovalo první dávkou čtyři procenta obyvatel, Malta přes pět. Zajímavé je, že Británie sice EU utekla, hlavně díky očkování vakcínou AstraZeneca. A také proto, že experimentuje s tahem na jednu dávku a chce risknout prodloužení termínu podání druhé dávky. Proto jev kompletním očkování třeba Itálie před Británií.

Výmluvný je také pohled na Rusko a Čínu, které se holedbají, že mohou dodat do EU vakcíny, které ale neprošly unijní registrací. Tyto země daly dávku jen asi procentu obyvatel, což je jen polovina podílu v Česku, na který my tak nadáváme. A v drtivé většině světa se stále neočkuje nebo jdeo zlomek obyvatelstva.

Jistě, EU není dokonalá, je taková, jací jsme my, Evropané. Ale z pohledu nás, Čechů – přesto díky za ni.