Nestává se tak často, aby ve volebním štábu koalice, která má reálnou šanci významně podílet na příští vládě, byla volební večer nálada jako na pohřbu. V La Fabrice, kde sídlil volební štáb koalice Pirátů a STAN, tomu tak bylo. Tedy hlavně v pirátské části osazenstva. 

Kandidáti Starostů totiž přeskočili většinu pirátských povstalců a z dosud dvacetičlenného pirátského klubu zbude v novém parlamentu jen několik poslanců. A Piráti, kteří ještě na jaře mysleli na vládu nad zemí, budou maximálně mít jedno, nebo dvě ministerstva.

Luboš Palata
Jednání o Turówu vedla Babišova vláda úplně špatně

Přesto by je nová vládní konstelace neměla obejít. Už proto, že koaliční smlouva mezi Piráty a STAN byla podepsána na čtyři roky. A Vít Rakušan, šéf STAN, je připraven ji dodržet. Ostatně je to on, kdo na preferenční hlasy vyhrál celé volby. A kdyby se premiér volil přímo, mohl být v čele vlády on, ne Petr Fiala.

Piráti se svým nepočetným poslaneckým klubem, jedním, či dvěma ministry dostanou další čtyři roky na to, aby jako strana dospěli. A to do té míry, že v příštích volbách už budou vzbuzovat mezi voliči důvěru a méně obav z nevyzpytatelnosti a radikálních nápadů. Tak, že je už voliči znovu nevykroužkují, ale zakroužkují. 

Jako strana, která v předvolebním boji schytala řadu i podpásových úderů, si zasluhují poděkování. A jejich pomoc v uvádění Česka do stavu normální evropské demokracie je a bude potřeba. Proto by bylo nefér je nyní odepisovat. Být součástí vlády „národního úklidu“ po Andreji Babišovi si nepochybně zaslouží. Odpracovali si to.