Šéfredaktor časopisu Legalizace a lokální politik Robert Veverka dostal podmíněný trest. Psal o tom, jak pěstovat konopí. Podle bruntálského soudu tak šířil toxikomanii.

Pro srovnání: bývalý poslanec Škárka byl nedávno odsouzen k desetiměsíční, tedy nižší podmínce. O nedonošených dětech psal tak, že i králi cyniků by vstaly vlasy na hlavě. Benedikt Čermák, který se tetelil radostí nad zrůdným masakrem v novozélandském Christchurchi, byl odsouzen k tříletému trestu s odkladem.

Kateřina Perknerová
Piráti přes palubu?

Obecně lze polemizovat o „trestných činech“ spáchaných ústy či perem. Komu ublíží? Dejme však průchod zákonu. Ve Veverkově případě však mu byl dán průchod jakousi zatuchlou vedlejší ulicí.

Marihuana je pro rekreační účely povolena v řadě zemí. Taková Kalifornie či Kanada jsou po všech stránkách vyspělejší než Česko. Ale ani u nás není malé množství „trávy“ trestně stíháno, byť není vítáno.

aopak stát už uznal její léčivé účinky a dodává ji nemocným. Snaha o legalizaci není nic zavrženíhodného. Je to názor k debatě. Podle věrohodných průzkumů si „ganju“ či „špeka“ obstará většina českých teenagerů. Tady prostě nebyla slepá spravedlnost, nýbrž soud zavřel oči před dobou a fakty.