Když voliči pár dnů po hlasování sledují, jak napříč republikou vznikají koalice, může je přepadnout skepse. V mnoha větších městech a městských částech vyslyšeli centrální lídry a projevili svou politickou preferenci, tedy buď vládní, nebo protivládní. V prvním případě dali hlas koalici Spolu, STAN či Pirátům, ve druhém především hnutí ANO. Jenže neznají se jen občané navzájem, ale také politici. Někde jsou si blízcí lidsky, jinde jinak. To asi napadne každého, kdo pozoruje vývoj ve čtvrti Brno-střed.

Kateřina Perknerová
Ministerstva plná politiků

Nemám na mysli kauzu Stoka, v níž figurovali bývalí zastupitelé za ANO, ale aktuální aféru kolem přidělování obecních bytů. Obvinění si vyslechli šéf bytové komise této městské části Otakar Bradáč (ODS) a technik správy nemovitostí, lídr kandidátky hnutí ANO v Černovicích Radim Suchánek (ten už mandát složil). Pokud hádáte podobu koalice v Brně-středu, asi se trefíte. Vytvoří ji ODS, TOP 09 a ANO. Akorát jim teď chybí jeden hlas, totiž ten Bradáčův z vazby.

Někdy se člověk musí štípnout, jestli se mu to nezdá. Ale ne. Podobný příběh se přece odvíjel v Plzni, kde pár hodin po uzavření volebních místností hlásili lídři ANO, STAN a Pirátů, že je ruka v rukávě a prstýnek budou navlékat dva zastupitelé za SPD. Teprve tlak z Prahy donutil místní politiky z chomoutu vycouvat. I protřelí šíbři by měli počítat s tím, že ne všechny zamýšlené kšeftíky a dohody klapnou.

Martin Komárek
Jsou bratři Mašínovi vrazi, nebo hrdinové?

Třeba na Hradě chtěli katarské investice vyměnit za emírovu účast na summitu evropských lídrů. Pohříchu vstupenky rozdával někdo jiný. Katarský vládce práskl dveřmi a účastníkům opulentního oběda ve Vladislavském sále, včetně Petra Nečase s chotí Janou, tak zbude jen pěkná gurmánská vzpomínka, neboť sny o provizích odnesl pouštní vítr.