Rastislav Káčer není jen tak nějaký ministr zahraničí. Po třiceti letech v diplomacii na postech velvyslance Slovenska v USA, během roků spolupráce s NATO ví tento nový šéf slovenské diplomacie moc dobře, o čem v případě ruské agrese proti Ukrajině hovoří. Pokud během rozhovoru pro Deník jasně odpověděl na otázku, že použití jaderných zbraní Ruskem ve válečném konfliktu s Ukrajinou vyvolá vojenskou odpověď Severoatlantické aliance, je třeba brát jeho slova velmi vážně.

Luboš Palata
Ukrajina chce do NATO. Byla chyba ji nevzít v roce 2008

Nebude to samozřejmě s největší pravděpodobností odpověď jaderná, ale konvenční, ale natolik tvrdá, že přeloženo z diplomatické mluvy to Kreml navždy odradí od toho, aby něco takového zopakoval.

USA , NATO i EU dělají dosud vše pro to, aby se vojenské konfrontaci s Ruskem vyhnuly. Červenou čarou byla v tomto smyslu území členských států Aliance, které státy NATO musí společně podle článku 5 bránit. Jsou sice různé názory na to, jak stoprocentní záruka společné obrany to je, ale co je v životě stoprocentní.

Ukrajinu Aliance nebrání, protože Kyjev do Aliance nevstoupil, respektive do ní nebyl přijat. Útok jadernými zbraněmi na evropský stát sousedící s EU i NATO ale smlouvy Aliance neřeší. Stejně jako neřeší, jak odradit jadernou velmoc od jaderného útoku na sousední zemi, s níž vede konvenční válku, v níž prohrává.

Luboš Palata
Putin lhal o vítězství. Rusku i sám sobě

Kdo má lepší nápad, jak to udělat jinak, než jasně pohrozit velice drtivým odvetným vojenským úderem, ať ho dá na stůl. Zabránit jaderné válce je totiž pro přežití lidstva asi to nejpodstatnější, co je třeba učinit.