A také, že pokud nebude EU společenstvím demokratických zemí a států práva, tak nebude smysl ji udržovat.

Orbánovi to na summitu EU připomněl nizozemský premiér Mark Rutte, jehož země do rozpočtu EU hodně přispívá. Budapešťský vládce se na něj osopil, že nechápe, proč Maďarsko a jeho osobně Rutte tak nenávidí.

Luboš Palata.
Duda bude prezidentem, Polsku zbývá už jen Gowin

Rutte ale jen požadoval, aby výplata peněz z fondů EU byla podmíněna dodržováním právního státu. Tedy, aby v každé zemi Unie byly na vládě nezávislé soudy. Jen ty zajistí, že se peníze z fondů EU nebudou beztrestně rozkrádat.

Maďarsko a orbánovským směrem mílovými kroky směřující Polsko se ale postavily na summitu na zadní a nechtěly to připustit. Samy sebe tak usvědčily, že nemají čisté svědomí. Přitom pro trest ve formě zastavení plateb z fondů EU by se musela vyslovit kvalifikovaná, tedy velmi výrazná většina unijních států.

Polsko musí najít společnou řeč. Polovina Poláků chtěla jiného prezidenta

Je ostudou Česka a jeho premiéra, že Polsko a Maďarsko v jejich odporu k dodržování státu práva sice tiše, ale účinně podporujeme. Svědčí to o tom, že Andrej Babiš buď nemá čisté svědomí, nebo čisté úmysly s českým státem. Nebo obojí. Zájmem nás Čechů je, aby naopak právní stát podmínkou výplaty peněz EU byl. Protože jsou to ostatně i naše peníze. Každého z nás.