Na 25 místech v Německu, na 20 ve Francii a v pěti v Nizozemsku si už budou moci koupit zájemci vozy vietnamské automobilky Vinfast. Ta právě v norském Oslu odhalila evropské verze svých dvou nabízených SUV.

Obě jsou pochopitelně na elektrický pohon a obě mají více než dostatečné rozměry. Konkrétně VF8 měří na délku 4750 milimetrů, VF9 dokonce 5120 milimetrů. Menší z obou vozů je určeno pro přepravování pěti dospělých cestujících, do většího se potom usadí sedm lidí.

VF8 se nabízí ve dvou výbavách. Tu levnější (cena bude lehce přes 36 000 eur) pohání agregáty s výkonem 353 koní. Auto má pohon všech kol. Kapacita baterie může buď 82 nebo 87 kWh.

Novinky nové vietnamské automobilky pro autosalon v Paříži
První vietnamská auta se ukážou v Paříži. Mají geniálně jednoduché logo

Dražší varianta má stejné baterie, ale výkon motorů již přesahuje hranici čtyř stovek koní. Z klidu na stokilometrovou rychlost díky tomu vůz zrychlí už za 5,5 sekundy.

Vinfast VF9Vinfast VF9Zdroj: Vinfast

Model VF9 rozpohybovává stejné ústrojí jako v lepší z obou verzí VF8. Baterie jsou ale již podstatně větší. Zákazník může volit buď tu s kapacitou 92 nebo rekordně velkou se 123 kWh. Díky ní pak dojezd může činit až 594 kilometrů.

Cena VF9 začíná na necelých 50 tisících euro.

Zákazníky chce Vinfast lákat také nabídkou dlouhé záruky. Ta je buď deset let nebo 200 000 kilometrů.