Přírodní lokalita bílého „hradu“ , která leží v oblasti tektonického zlomu, má podle Wikipedie 2 700 metrů na šířku a 160 metrů na výšku. Areál se nachází v jihozápadní části Turecka, necelých 20 kilometrů od města Denizli. Zlomová linie Pamukkale generovala častá zemětřesení. Trhliny, které přitom vznikaly, umožnily termálním vodám dosáhnout povrchu a vytvořit horké prameny.

Lázeňské město Hierapolis

Mineralizované vody tu vytvořily řadu zkamenělých vodopádů, stalaktitů a jezírek se stupňovitými terasami oslnivě bílé barvy. Zdejší voda z pramenů, které jsou stále aktivní, byla známa pro své léčivé účinky po celém světě. Proto zde také už v antice, zhruba 250 let př. n. l., bylo založeno lázeňské město Hierapolis, jehož pozůstatky se nacházejí přímo nad travertinovými kaskádami a jsou společně s Pamukkale zapsány na seznam památek UNESCO.

Řecký ostrov Lefkáda.
Ikaria, Naxos, Paros: To jsou ostrovy s krásnými plážemi a bájnou historií

„Město mělo v dobách svého největšího rozkvětu 500 tisíc obyvatel, bylo tu římské divadlo, nekropole, Apollónův chrám, monumentální fontána, Martyrium sv. Filipa a také tzv. Kleopatřiny lázně, kde se podle legendy zasnoubila Kleopatra s Markem Antoniem,“ uvádí Wikipedia.

V blízkosti Apollónova chrámu je několik dalších bazénů, které na rozdíl od přírodních travertinových jezírek do skály vytesali Římané. Ve vodě tak můžete vidět ponořené sloupy a mramorové kusy chrámu.

Zdroj: Youtube

Léčebné účinky uměli využívat

Podle webu whc.unesco.org byly léčebné přednosti vod využívány v různých termálních zařízeních, k nimž patřily obrovské horké bazény a bazény ke koupání a vodoléčba byla doprovázena náboženskými praktikami, které se vyvíjely ve vztahu k místním kultům. Divadlo, které pochází z doby Severovy, zdobí vlys, zobrazující rituální průvod a oběť efezské Artemis. Divadlo pojmulo až 15 000 diváků.

Na travertinové terasy bosky

Pamukkale navštěvuje množství turistů, které lákají nádherné zkamenělé vodopády padající z bílých stěn, možnost brouzdat se jezírky s minerální vodou či koupání v bazénech, vyhrazených k tomuto účelu. Koupat je možné se i v Kleopatřině antickém bazénu. Mohou se také projít po unikátních travertinových terasách. (Travertin je druh vápence, které se vyskytují v okolí horkých pramenů, pozn. redakce)

Korintský průplav není určen pro příliš velké lodě.
Korintský kanál považovali za prokletý. Zřejmě šlo ale jen o špatný projekt

Aby ale nedocházelo k poškození teras, musejí tu návštěvníci chodit bosí. Lidé věřili, že koupání v bazénech vyléčí nemoci, jako jsou poruchy výživy, zažívací a oběhové potíže nebo kožní nemoci a proto bylo Pamukkale od pradávna vzkvétající lázeňské letovisko, kde lékaři využívali termální prameny k léčbě svých pacientů.

Cestovatelé Arijana a Matěj na svém blogu popisují své zážitky z Pamukkale a Hierapolis: „Pamukkale rozhodně není turistickou pastí, protože je to neuvěřitelný přírodní zázrak, který stojí za návštěvu. A není to ani moc drahé, jelikož s jednou vstupenkou získáte přístup k travertinům a Hierapolis. Kromě návštěvy Bavlněného hradu a Hierapolis v Pamukkale můžete také vidět další archeologická naleziště, jako je Aphrodisias, projet se lanovkou Denizli, letět horkovzdušným balónem nebo paraglidovat nad travertiny.“ Muzeum se sbírkou starožitností včetně kamenných reliéfů a starověkých sarkofágů z Hierapolis se nachází v bývalých římských lázních a stojí také za vidění.

Zdroj: Youtube

Voda udělala z ošklivky krásku

Cynthia, belgická dobrodružka a fotografka uvedla na webu www.journalofnomads.com jednu místní legendu. Ta vypráví příběh dívky, která žila v malé vesnici poblíž Pamukkale a byla tak ošklivá, že s ní nikdo nechtěl být. Ze zoufalství a osamění se rozhodla skoncovat se životem. Skočila z nejvyšší kaskády, ale dopadla do jednoho z jezírek.

Magická síla vody odplavila její smutek a změnila ji ve velmi atraktivní dívku. Když vylezla z jezírka, potkala muže, který byl její krásou tak uchvácen, že se do ní okamžitě zamiloval, požádal ji o ruku a žili spolu šťastně až do smrti.

Východ slunce z balónu

Pohled z horkovzdušného balónu na bílá travertinová jezírka a zbytky starobylého města Hierapolis je prý nejkrásnější při východu slunce. Zážitek, na který jen tak nezapomenete, si tu mohou zájemci bez problémů dopřát. A ti, co mají raději pevnou půdu pod nohama, určitě najdou dostatek inspirace k focení i na zemi. Vždyť Pamukkale je jedno z nejfotogeničtějších míst na světě. Kvůli počasí je ideální navštívit ho od června do srpna.