Jedním z posledních průzkumů je studie provedená společností Kuoni, o níž nedávno informoval magazín GQ. Studie vycházela z více než 450 tisíc recenzí internetového portálu TripAdvisor, který se věnuje turismu a cestování. Po odfiltrování nejvyhledávanějších míst pro dovolenou zůstal seznam deseti měst a jejich pamětihodností, které mohou být vyhlášeny za nejpřitažlivější na světě. Jedničkou je New York a jeho Central Park a na šestém místě najdeme pražský Karlův most.

„Jsou to místa vhodná k návštěvě, pokud si přejete krásné scenérie i spoustu věcí k vidění, dělání a vyzkoušení. Místa, na kterých se můžete na chvíli ztratit a nechat se unášet,“ píše magazín GQ.

Kráter Derweze hoří už jednapadesát let kvůli zapálenému unikajícímu zemnímu plynu.
Jsou jako brány do pekla: Ze záhadných děr vychází plameny i děsivé zvuky

GQ připomíná i studii Mental Floss, v níž analytici z Online Mortgage Advisor použili jako měřítko architektury a krajiny měst takzvaný zlatý řez. Celkem analyzovali více než 2400 míst a i zde byl výsledkem žebříček. Zajímavostí je, že se v něm mezi nejlepšími deseti objevila čtyři místa, která figurovala i mezi nejlepšími deseti ve studii Kuoni: New York, Barcelona, Řím – a Praha.

„Dalo by se tedy souhlasit s tím, že tato čtyři jsou nejkrásnější města na světě. Nejlepší na tom je, že nemohou být odlišnější. Takže se můžete naučit milovat zcela odlišné kultury, krajinu, životní styl a kuchyni na těchto nádherných místech,“ míní GQ.

1. Central Park, New York

Central Park je velký městský park na newyorském Manhattanu. Ročně ho navštíví asi 42 milionů lidí a má titul nejčastěji fotografovaného místa světa. Začal se stavět v roce 1857 a o rok později byl otevřen. V roce 1963 se stal národní historickou památkou. Park je populární i díky různým filmům a televizním programům, kde se pravidelně objevuje. Central Park má velký vliv na trh s nemovitostmi v Manhattanu – výhled na něj totiž významně ovlivňuje cenu budov a bytů v okolí.

2. Fontána di Trevi, Řím

Fontána di Trevi je nejkrásnější a nejnavštěvovanější ze všech římských fontán. Slavnou fontánu najdete na Piazza di Trevi. Vznikla letech 1732 až 1762 v pozdně barokním stylu s přechodem ke klasicismu podle návrhu sochaře a architekta Nicoly Salviho. Střed fontány tvoří Neptun stojící na mušli se dvěma tritony na koních. Proslavila ji mimo jiné slavná koupací scéna Anity Ekbergové a Marcella Mastroianniho z Felliniho filmu Dolce vita – Sladký život.

3. Fontána Bellagio, Las Vegas

Fotogenickou fontánu Bellagio určitě znáte z filmů Dannyho parťáci nebo Pařba ve Vegas. Je jedním z hlavních symbolů amerického Las Vegas. Otevřena byla v říjnu roku 1998 a její stavba stála 40 milionů dolarů. Soustavu fontán tvoří 1200 trysek, více než 4500 tisíce světel a 213 reproduktorů. Fontány jsou synchronizovány spolu s osvětlením na hudbu. Nejvýkonnější trysky vystřelují vodu až do výšky 140 metrů.

Smažené kuřecí pařáty.
Nejbizarnější pochoutky světa? Oční bulvy, kachní embryo nebo sýr plný červů

4. Chrám Sagrada Familia, Barcelona

Chrám Sagrada Familia (chrám Smíření zasvěcený Svaté rodině) je jednou z ozdob Barcelony. Stavební práce na monumentálním kostele začaly už v roce 1882 a stále pokračují.

Chrám je nejvýznamnějším dílem katalánského architekta Antonia Gaudího. Jeden z nejpromyšlenějších znaků stavby je 18 věží, které reprezentují 12 apoštolů, čtyři evangelisty, Pannu Marii a Ježíše Krista. Chrám vysvětil 7. listopadu 2010 papež Benedikt XVI.

5. Katedrála Notre-Dame, Paříž

Katedrála Notre-Dame (katedrála Naší Paní nebo také chrám Matky Boží) je unikátní gotická stavba, která vznikla v letech 1163 až 1345 na ostrově Ile de la Cité na řece Seině v Paříži. Spisovatel Victor Hugo sem umístil děj svého slavného románu Chrám Matky Boží v Paříži o ošklivém, ale šlechetném zvoníkovi. V dubnu roku 2019 katedrálu zachvátil ničivý požár. Její opravy stále pokračují.

6. Karlův most, Praha

Stavba nového mostu začala v roce 1357 pod záštitou panovníka Karla IV. a byla dokončena v roce 1402. Podle pověsti byla do malty kvůli pevnosti přidávána vejce, nedávná analýza zdiva to však nepotvrdila. Praha se i díky kamennému mostu stala významnou zastávkou evropských obchodníků. V letech 1683 až 1714 přibylo na zábradlí mostu 30 krásných barokních soch a sousoší světců. Procházka po Karlově mostě je pro návštěvníky Prahy téměř povinností.

Zámek Balmoral.
OBRAZEM: Poslední cestu královny Alžběty II. lemují dechberoucí památky

7. Kirstenbosch National Botanic Gardens, Kapské Město

Národní botanická zahrada Kirstenbosch se rozprostírá na východním úpatí Stolové hory v jihoafrickém Kapském Městě. Byla založena v roce 1913 profesorem Pearsonem. Nachází se zde visutý most, ze kterého je možné pozorovat život v korunách stromů, dále zde najdete spousty rostlin a stromů, které se nevyskytují nikde jinde na světě. Zahrada Kirstenbosch je pýchou Jižní Afriky.

8. Velká mešita šejka Zayeda, Abu Dhabí

Velká mešita šejka Zayeda je jedním z divů arabského světa. Vejde se do ní až 41 tisíc věřících a s plochou 12 hektarů patří mezi největší mešity na světě. Jako jediná v emirátu Abú Dhabí umožňuje vstup i nemuslimům včetně žen.

9. Stanley park ve Vancouveru

Stanley park je největší městský park v Kanadě a třetí největší v Severní Americe. Do parku, kde roste odhadem přes 500 tisíc stromů,zavítá ročně osm milionů návštěvníků. Park ohraničuje 8,8 kilometru dlouhé nábřeží, jež ročně využije 2,5 milionu chodců, cyklistů a bruslařů.

10. Chihuly Garden and Glass v Seattlu

Chihuly Garden and Glass v americkém Seattlu je muzeum věnované práci renomovaného umělce Dale Chihulyho. Má tři části: galerie, skleník a zahradu. Skleník měří na výšku 40 metrů a jeho sklo má různé barvy. Vnímání prvků ve skleníku se mění v závislosti na denní době a množství světla, které prosvěcuje strukturu.