Češi vstupující do Chorvatska nemusejí prokazovat bezinfekčnost, cestují tak způsobem jako před vypuknutím pandemie. „Očekáváme kolem 850 tisíc návštěvníků z České republiky. Takové číslo znamená překonání rekordního počtu z předcovidového roku 2019,“ řekl ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro ČR a Slovensko Dubravko Miholič.

Věří, že zvýšený zájem neohrozí ani rostoucí inflace v obou zemích. Před sezonou informovalo Velvyslanectví České republiky v Záhřebu o meziročním zdražení služeb i zboží v Chorvatsku o více než deset procent. Podle údajů tamní národní banky. „Zdražily i pohonné hmoty,“ konstatoval úřad.

Dražší cesta autem

Aktuální chorvatské ceny benzinu jsou na úrovni čerpacích stanic v Praze, nafta je na Jadranu nyní v průměru zhruba o tři koruny na litr levnější. Každopádně i nejkratší cesta z hlavního města do severně položené Rijeky a zpět se oproti loňsku českým řidičům prodraží o tisíc korun a víc.

Čeští turisté už ve třetí sezoně vyjeli přímým vlakovým spojením do Chorvatska. První souprava byla vyprodaná. Zastavila i v Rijece. Dopravce RegioJet už na léto prodal zhruba padesát tisíc jízdenek
Směr Chorvatsko. Z Prahy letos vyjel první přímý vlak, v Rijece byl za 18 hodin

Řidiči musejí tradičně počítat s dalšími výdaji za mýtné a poplatky za průjezd po dálnicích v sousedních státech. Dobrou zprávou je, že ceny za využití chorvatské dálnice i způsob platby mají zůstat stejné. „Chorvatsko zatím není součástí Schengenského prostoru. Hrozí komplikace spojené s čekáním na hraničních přechodech,“ připomněli s upozorněním k dopravě zástupci konzulátu.

Směr Jadran už vyjel i první sezonní přímý vlakový spoj RegioJetu z Prahy. Podle zástupců dopravce již prodala společnost více než padesát tisíc jízdenek do Chorvatska. Vlaky budou jezdit až do září.

Pozor na směnárny i bankomaty

Podle reportéra Deníku právě v okolí Rijeky již v restauraci u moře není neobvyklé zaplatit za půllitr piva třicet kun. V přepočtu stokorunu. Ceny za pití i jídlo se liší od destinace a kategorie podniku, ve městech kolem Kvarnerského zálivu začíná hlavní chod s rybou od tří stovek korun, ve vybraných restauracích je to mnohem více.

V konzumu místní značka piva v plechovce stojí od 28 korun, litr a půl minerální vody přes dvacet korun, půl kila místního chleba v obchodním řetězci téměř třicet korun. Naopak kuřáci seženou krabičku značkových cigaret i levněji než u nás.

Ilustrační snímek
PŘEHLEDNĚ: Po Německu za devět euro. Jak funguje jízdenka, kterou využijí i Češi

Chorvaté a potažmo Češi se letos loučí s nakupováním za místní kuny. Od ledna příštího roku také tato země přistoupí k euru. Již od září budou obchodníci u veškerého zboží a služeb uvádět ceny jak v kunách, tak v eurech. Zatím na cenovkách stále dominuje místní měna.

Znalci nedoporučují směňovat peníze v chorvatské směnárně kvůli horším kurzům. Nejjednodušší je vybrat chorvatské kuny z bankomatu. V turistických oblastech je však nutné počítat s poplatkem až sto korun.