Mnohé počítače a tablety jsou zastaralé a nespolehlivé. Nadační fond pomoci Karla Janečka a Tomáš Slavata proto spouští výzvu na pomoc dětským domovům. Cílem iniciativy je rychle propojit konkrétní dětské domovy a lidi ochotné notebooky darovat.

„Úplné uzavření škol a distanční výuka je pro mnoho dětských domovů těžkou zkouškou. Některá zařízení mají notebooků nedostatek, jinde jsou k dispozici technicky zastaralé přístroje, v řadě domovů počítače v posledních týdnech vlivem intenzivního používání dosloužily. Každý darovaný notebook přispěje k tomu, aby se v konkrétním domově situace výrazně zlepšila a děti se mohly kvalitně vzdělávat,“ říká Tomáš Slavata, který dětským domovům pomáhá dlouhodobě.

V některých domovech se o počítač dělí i více jak pět dětí. Technické výpadky starších přístrojů, které často domovy dostaly od dárců během jarní koronavirové vlny, způsobují, že se děti připojují do hodin pozdě nebo se jim spojení v průběhu výuky přeruší.

Seznam dětských domovů v Ústeckém kraji:

DD Země dětí Česká Kamenice, Komenského 491, Česká Kamenice, 407 21 (2 kusy)
DD Lipová, Lipová u Šluknova 417, Lipová, 407 81 (2 kusy)
DD Ústí nad Labem, Truhlářova 16, Ústí nad Labem, 400 03 (2 kusy)
DD Litoměřice, Čelakovského 8, Litoměřice, 412 01 (2 kusy)
DD Krupka, Libušín 151, Krupka, 417 41 (2 kusy)
DD Žatec, Pražská 808, Žatec, 438 01 (4 kusy)

V rámci iniciativy jsou nyní evidovány čtyři desítky dětských domovů napříč republikou, kde notebooky pro výuku nutně potřebují.

Ideální způsob, jak počítače darovat, je spojit se s koordinátorkou přímé pomoci Ivou Forejtovou (iva.forejtova@nfpomoci.cz, +420 775 921 910), která dárce propojí s konkrétním domovem, aby se domluvili na osobním předání. Organizátoři iniciativy prosí dárce, ať darují buď nové notebooky, nebo použité přístroje, které jsou plně funkční, aby na nich mohla distanční výuka bez problémů probíhat.

„Abychom pomoc co nejvíce urychlili, chceme propojit dárce s konkrétními zařízeními napřímo. Každý den, kdy se děti z dětských domovů nemohou vzdělávat, prohlubuje jejich znevýhodnění,“ dodává Čestmír Horký, ředitel Nadačního fondu pomoci.

Jan Horký - mediální zástupce