Cena Pavla Kouteckého oceňuje nejoriginálnější první a druhé dokumentární filmy českých a slovenských tvůrců. Mimo celovečerního filmu byl oceněn krátký animovaný dokument M E Z E R Y režisérky Nory Štrbové a producenta Ondřeje Šejnohy. V tom autorka zpracovává osobní zkušenost se ztrátou paměti svého bratra. Ceremonie proběhla již potřetí v rámci mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK na balkonu Veřejného sálu Hraničář. Významným večerem provázely Buchty Zuzana Fuksová a Ivana Veselková z Radia Wave. Autorem podoby letošního ocenění je výtvarník Petr Šetlík. V rámci festivalu bude udílena i Cena ELBE DOCKu, která bude vyhlášena na slavnostním zakončení letošního ročníku v Drážďanech v bývalé nákladové hale GEH8. Tam festival probíhá od 5. do 6. září.

 „Snímek je pohlcujícím a originálním audiovizuálním počinem, u kterého oceňujeme nejen autorčino odvážné formální zpracování včetně výjimečně funkčního využití snímacích technologií, ale i schopnost osobitým způsobem postihnout nicotnost lidské existence v kontextu věčnosti přírody a univerza,“ zaznělo o vítězném filmu FREM ve vyjádření poroty. O Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší celovečerní dokumentární debut se ucházelo celkem pět dokumentů. Film Morava, krásná zem III režiséra Petra Šprincla, snímek o klavíristovi Sólo od nedávno zesnulého režiséra Artemia Benkiho, dokument česko-švédské režisérky Grety Stocklassy Kiruna – překrásný nový svět, snímek Adély Komrzý Viva video, video viva. S cenou je spojena finanční odměna 100 000 Kč pro vítěze v sekci celovečerní film a 40 000 Kč za krátkometrážní. Vítězný snímek FREM mohou diváci vidět v kinech i online od 12. listopadu, kdy jej do distribuce uvádí společnost DAFilms.

 O vítězném filmu M E Z E R Y porota uvedla: “Autorka dokázala jedinečnými výrazovými prostředky povýšit intimní osobní zpověď na obecně srozumitelné, formálně přesvědčivé a působivé zamyšlení nad ztrátou milované osoby a fungováním lidské paměti.”

 V sekci krátkometrážní dokumentární film soutěžil Apparatgeist režisérky Marie-Magdaleny Kochové, dokument režisérky Nikoly Krutilové Hnůj vezdejší, snímek Kdo se se mnou zatočí režisérky Adely Křižovenské, animovaný dokument Nory Štrbové M E Z E R Y a film Proč se cítím jako kluk? režisérky Kateřiny Turečkové.

 V porotě letos zasedli filmový režisér a scenárista Michal Hogenauer, scénárista Štěpán Hulík, nezávislá výtvarná kritička, kurátorka a autorka dokumentárních filmů o umění Lenka Lindaurová a výtvarník a děkan Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Pavel Mrkus.

 “Jsem ráda, že i přes komplikace se podařilo uspořádat letošní ročník nejen Ceny Pavla Kouteckého, ale i festivalu ELBE DOCK. Myslím, že v současné době je velmi důležité podporovat filmaře, kina a celou živou kulturu, která současnou covidovou situací velmi utrpěla. Těší mě, že jsme v Ústí mohli ukázat filmy, které by se jinak do kin nedostaly, a zorganizovat akce, které zaujaly a zapojily místní obyvatele,” říká zakladatelka Ceny Pavla Kouteckého, producentka Jarmila Poláková, která stojí i za založením festivalu ELBE DOCK.

 Projekce vítězných filmů proběhne v neděli 6. září v Drážďanech od 20:00 a 22:00 hodin.

Nikola Páleníčková