Při poslední, podzimní návštěvě měl na seznamu úkolů v rodném městě také návštěvu Správy hřbitovů. Od ní totiž dostal upozornění na ukončení pronájmu dvou hrobů, o které na střekovském hřbitově pečuje.

Protože k dalšímu úkolu byla nutná moje součinnost, jel jsem na Správu hřbitovů s Jirkou.

Úřednici v kanceláři vedle hřbitova předložil organizací zaslané upozornění s tím, že by chtěl prodloužení pronájmu na místě zaplatit. Ale ouha! Ukázalo se, že představy Jirky, žijícího již přes 50 let v zahraničí, se podstatně liší od předpisů, platících v organizacích města Ústí nad Labem!

Paní, vevodící za úředním stolem, mu mile ale nekompromisně sdělila, že prodloužení pronájmu lze zaplatit až v měsíci, kdy končí stávající. Tedy v březnu a v srpnu 2021!

Jirku určitě „potěšilo“, že letos bude mít důvod k dalším dvěma návštěvám v Ústí nad Labem. Tedy pokud mu to v termínech, stanovených Správou hřbitovů, dovolí opatření vlád proti šíření covidu-19. Co bude pak, když nebude moci přijet? Bude pronájem zrušen? Inu nebožtíci se bránit nemohou.

Jiří to nekomentoval. Zato já jsem se opět styděl za další z kroků našich úředníků, který rozhodně nepůsobí jako ze Smart města, ale spíše jako ze Zvonokos.

Josef Chuchút - Ústí nad Labem