Autor bojuje s postupnou ztrátou zraku, přesto kniha vyšla. „Nebýt mé přítelkyně Růženky Pečivové, knížka by nevyšla. Propůjčila mi své oči i znalosti,“ píše vděčně i dojatě autor v úvodu knížky.

Páteří neobvyklé knížky jsou detektivní povídky, čtou se jedním dechem. Jsou ze současnosti, trefně mapují vztahy mezi lidmi, potěší osobitým humorem. Čteme je jedním dechem, překvapí nečekaným koncem. Třeba povídka Únos o únosu dcery novodobého bosse, který chce zprávy denně. Zaujmou výstižné charakteristiky bosse, jeho ženy i kumpánů. Kdo je vyděračem, který chce půl milionu? A další peníze? Nečekaný konec nechybí zde ani u další rozsáhlejší povídky Zvolil druhou možnost o řezníkovi Pulcovi. Jel pro srnčí a kančí „pod rukou“, cestou ho zastaví stopařka. Ta je nalezena mrtvá v jeho voze. Sledujeme napínavé vyšetřování i překvapivý konec.

Druhý rok na FZŠ České mládeže v Ústí na Klíši pokračuje kroužek baseballu.
Na Klíši se vrací pro děti prima baseball

Bezvadné charakteristické dialogy, popisy prostředí, připomínající v této povídce Krušné hory, a neotřelé popisy hrdinů. Ladislav Muška vládne dokonale češtinou.

Připomeňme i další povídky - Oběť číslo 8 a Ta ze sousedního bytu. A hlavně první nedetektivní krátkou Čarodějky z Prišvinie! Je brilantní. Nebudeme prozrazovat její děj: zážitek autora coby rybáře je kouzelný. Je o dívkách, které neztratily jako my v dnešní době kontakt s přírodou. Příroda vedle rybařiny, je další autorova doména nejen v jejím líčení, ale i v její znalosti i prožívání. Klobouk dolů před autorem, jaký je Ladislav Muška.

Arnošt Herman