„Konečně se nám počty nakažených snižují a vypadá to, že divadla začnou hrát, když už i na fotbal a hokej může tisícovka diváků,“ soudí pořadatel. A dodává: „Loňská Ústecká forbína byla třikrát přeložena. Proto jsem se rozhodl svým divákům i obchodním partnerům splnit, co jsem slíbil. A tak je teď Forbína do divadelního sálu Domu kultury v Ústí připravena takto:“Ve čtvrtek 3. června láká na svěží anglickou komedii „Na poslední chvíli“ od Agentury Harlekýn. Hrají v ní Václav Vydra (v alternaci Jan Čenský), Josef Carda, Jana Boušková i další umělci.

Na čtvrtek 17. června Ústecká forbína chystá originální, úspěšné představení Divadla Na Jezerce „Sláva strojů a měst“ s fenomenálním Jaroslavem Duškem v hlavní roli.Pokračování letošní Forbíny si Ústečané užijí už krátce po letních prázdninách. V sobotu 11. září to bude inscenace pražského Divadla Verze „Šťastný vyvolený“, ve kterém uvidíme v hlavních rolích Davida Matáska, Lindu Rybovou (dělala pro tuto hru také kostýmy), Igora Chmelu i Matouše Rumla. Skvostná sestava, co říkáte?! Až v úterý 14. září pak bude na programu přehlídky komediální představení Divadelního spolku Frída „Kouzelná vyhlídka“; hrají tu Barbora Munzarová, Daniela Šinkorová, Martin Trnavský a další.

Další inscenací akce je Shepardova poněkud drsná komedie Divadla Verze „Pravý západ“; pobaví v ní Jan Potměšil, opět Igor Chmela, Jan Zadražil a Vlasta Peterková, na divadelní kus v režii Davida Prachaře se můžeme těšit už ve čtvrtek 23. září. Ústeckou forbínu 2021 pak zakončí v pátek 8. října překvapivé představení „Horská dráha“ s legendárním slovenským hercem Milanem Kňažkem v hlavní roli. S ním v „pařížské“ inscenaci komedii Divadla Bolka Polívky hraje třeba Jitka Ježková…

„Již loni zakoupené lístky samozřejmě zůstávají v platnosti. Děkuji divákům, kteří mají trpělivost a chápou loňskou i současnou situaci. Jen mizivý počet majitelů vstupenek náhle zjišťuje, že v náhradním termínu „přijede tetička“ a oni nemohou jít. Musím v tomto případě využít nařízení vlády a vracet vstupné až na konci roku 2022. Zároveň chci touto cestou poděkovat všem partnerům, kteří mají pochopení ke vzniklé situaci. Jedině jejich zásluhou se loňská Forbína může odehrát i letos,“ rád konstatoval Zdeněk Kymlička a na akci zve. Připomíná, že jeho Agentura For loni Forbínu třikrát překládala, dotaci musela vrátit a nově o ni žádat. „Jen mě mrzí jedna skutečnost.

V Ústí je ještě jedna divadelní přehlídka. Ta dostává dotaci 3x větší. Přehlídku pořadatel rušil, podstatnou část dotaci si mohl nechat, protože už „na tom bylo plno práce“. Agentura For Forbínu 3x překládala, dotaci musela vrátit a nově žádat. O nové se nyní jedná, ale vypadá to, že nesplní daná pravidla na akci tzv. Rodinného stříbra,“ soudí Zdeněk Kymlička.A ještě dodal pro diváky dosti důležitou informaci: „Lístky na všechny komedie si již mohou zájemci objednat na e-mailu for@agenturafor.cz či pak zakoupit zhruba dva týdny před představením v pokladně ústeckého Domu kultury.

Radek Strnad