Unavený čtenář prahne po úsměvném článku, chtěl by smíchem oslavoval příchod jara, dětem vyprávět příběhy, jak to bylo dřív.

Tradiční Velikonoce s pomlázkou a známou koledou letos blokuje záhadný virus, ale přeci to nevzdáme. Vždycky jsem si přál prožít Velikonoce u sousedů, myslel jsem někde na Moravě, kde kroje nejsou vzácností, ale znáte to. Člověk míní, koronavirus mění. Nakonec rád vzpomínám na Velikonoce v Drážďanech. 

V roce 2014 jsem jel vlakem do Drážďan fotit výstavu orchidejí. Vůbec jsem nevěděl, že na sobotu 29. března připadnou v Německu Velikonoce. Kousek od nádraží mě málem přejel zajíc na motorce, což mě vyděsilo. Následovala krátká omluva a pozvání na zvláštní soutěž.

Statný ušák měl nůši plnou vajec, kousek dál v parku se už scházeli diváci. Němci neznají naší pomlázku, ale zvyky mají také zajímavé. Soutěžily dvojice. Házelo se vejcem přes překážku, na dálku a do výšky.

Jeden hodil, druhý chytal. Nevím, kdo tenkrát vyhrál speciální dort, ale byla to velká legrace. Celých vajec tam moc nezbylo! 

Letos to byla bída, ale příští rok si to na Moravě vynahradím. Kam pojedete za pomlázkou plnou dvojek (2022) Vy? 

Miroslav Vlach