Kniha Staročeský perník má více než 170 receptů na přípravu perníků, omáček, marcipánu i dalších sladkostí. Nevšední kuchařská kniha si jistě najde místo mezi tituly, zabývajícími se pečením, zaujme čtenáře hned dvakrát: jednak historií perníku i perníkářství a množstvím receptů. Čtenáři se tak mj. dozví, kde se vzalo slovo marzipán a co je to odvářka. Potěší řadu hospodyněk pestrou inspirací i na vánoční dobroty. Čeněk Zíbrt, vlastním jménem Vincenc Jan Zíbrt (1864–1932), byl český kulturní historik, folklorista, etnograf, profesor Karlovy univerzity. Také působil v Muzeu království českého. Napsal i knihy Česká kuchyně za dob nedostatku a Staročeské umění kuchařské.

Peču, pečeš, pečeme! Perníková srdce z pouti i lité perníkové řezy, drobné perníčky. Pečení perníků je úzce spjato se vzpomínkami na dětství i vánoční čas, rodinu a blízké. Kořenná vůně perníku připomene domov i maminku s kornoutkem v ruce, jak trpělivě zdobí jeden perníček za druhým. Nové, upravené vydání knihy Čeňka Zíbrta Staročeský perník, opatřené poznámkovým aparátem, přináší ucelený soubor 170 receptů z historických rukopisů a knih na přípravu perníků, perníkových omáček (staročeské odvářky), marcipánu a jiných dobrot. Kniha má 128 stran, stojí 248 korun, koupit ji lze v knihkupectvích i na webu www.dauphin.cz, je to první vydání. 

Radek Strnad