V premiéře snímek publikum vidělo letos v létě na MFF Karlovy Vary. Jeho hlavními postavami jsou ke všemu odhodlaný padesátník Jaroslav, závodní jezdec, který má v životě dvě vášně. Rychlá auta a svoji školní lásku Jitku. Ta mu také po zpackaném manželství vrátila naději a chuť i jet a jít dál. Jitka, služebně nejstarší autokrosová řidička v Čechách, by přitom sotva kde našla lepšího mechanika a kouče, než je právě Jaroslav. Ten pro ni tak znovu a znovu staví z ojetin závodní vozy a společně doufají ve vítězství, ve vytoužený úspěch.

Sportovní klání je totiž jen kulisou pro skutečný „závod jeho života”, ve kterém pár zatím nepatřil mezi favority. A tak frustrace a deziluze minulosti mohou nabrat až překvapivě nečekaný směr. Dříve dokumentární režisér smazává rozdíl mezi filmem hraným a závodem, napomáhají mu slušné akční scény a energická „osmdesátková“ muzika.

Režisér Miro Rani tak ve vlastním scénáři přišel s netradičním příběhem z moravsko-slovenského pohraničí, kterému nechybí drama, ale ani humor.

Radek Strnad