Květen je symbolem nejen lásky, ale také radostí všeho studentstva. Aspoň tak to dokládají majálesové tradice oslavující příchod máje a studentský život. V pátek 6. 5. bude mít i Vědecká knihovna UJEP po boku všech ostatních fakult svůj stánek na náměstí před budovou CPTO, kde se od 10.00 do 14.00 hodin uskuteční Festival vědy a umění. A hned poté se (až do 17.00 hodin) připojí také ke Studentskému festivalu alias Studentskému Majálesu.

Ve středu 11. května od 14.00 hodin zve na přednášku Činoherní studio v Ústí nad Labem v době tzv. normalizace. V počítačové studovně do historie významného ústeckého divadla zasvětí Tomáš Okurka.

Linoryt patří mezi grafické techniky, které nabízí široké možnosti výtvarného vyjádření. Veřejnost si bude moci vyzkoušet přenesení svých nápadů z lina na papír v úterý 17. května od 14.00 hodin  díky workshopu Linorytový Ex Libris pod vedením Heleny Hoškové. Vzhledem k omezené kapacitě kurzu je nutné se předem registrovat na e-mailu dagmar.novakova@ujep.cz.

William Shakespeare kdysi prohlásil, že láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Jakým způsobem může vášeň dávat o sobě vědět, se dozvíte v úterý 24. května od 14.00 hodin v počítačové studovně Vědecké knihovny. Lucie Libešová zde vystoupí s přednáškou na téma Emoce – vzkazy našeho těla.

V květnu nechybí ani klasická školení rozšiřující povědomí o informačních možnostech. Ve středu 4. května proběhlo skolení o elektronických informačních zdrojích (EIZ). Přednášel Jiří Mašek, a to online v aplikaci MS Teams. Den na to, ve čtvrtek 5. května se v knihovně zaměřili na Rešerše. Jakým způsobem a v jakých zdrojích hledat adekvátní dokumenty pro kvalifikační práce, prozradila v počítačové studovně Denisa Vrábľová. Povědomí o tom jak citovat získají zájemci opět od Jiřího Maška v rámci webináře o používání Citačního manažeru Citace Pro+. Webinář se uskuteční ve středu 18. května od 10.00 hodin a ještě jednou týž den od 13.00 hodin. Vždy v aplikaci MS Teams.

Po celý měsíc květen bude také k dispozici zkušební přístup do databáze ARTFILMS DIGITAL, elektronického zdroje, který nabízí více než 1 600 filmů od špičkových umělců a nezávislých filmařů z celého světa.

To ale není vše! Měsíc lásky je také věnován Činohernímu studiu, které slaví už 50. výročí své působnosti. Ve volném výběru pozornost návštěvníků upoutá výstava plakátů věnovaná významným divadelním hrám Činoherního studia. Ve vitrínkách knihovny (ve vstupní hale a ve volném výběru) pak fotogalerie věnující se historii Činoherního studia, aktuálním hrám právě probíhající 50. sezony a také dalším aktivitám divadla… protože Činoherní studio to není jenom jeviště, stejně jako knihovna nejsou jenom knihy.

Jana Kasaničová - tisková mluvčí UJEP