Čtvercová stavba z režného cihlového zdiva v areálu přilehlého kostelního hřbitova je novogotická hrobka rodiny Chotků z Velkého Března, která byla postavena v roce 1869. V pátek 2. června byly obě stavby středem pozornosti celých rodin. Dospěláci si prohlíželi staré fotky, luštili nápisy, fotili se na zahradě, děti už vyhlížely barevné atrakce v bývalé loděnici. Nebylo to daleko, horní vstup pro pěší turisty byl označen cedulkou, která oznamovala, že bistro a bar Kovárna je v provozu každý den, mimo pondělí.

V sobotu pokračovala hudební soutěž Interporta. Akce se odehrávala na Severní Terase a recitálová scéna v obci Chuderov, kde proběhl i dětský den.
FOTO: Spojení Interporty a dětského dne? Podívejte se, jak to vypadá

„Je tady ještě hodně práce, kemp a bistro je v provozu od roku 2021, nedávno jsme tu měli pálení čarodějnic, přišlo dost lidí. Dnes je tu dětský den, volná zábava, několik soutěží, posezení pod pergolou s grilováním. Je tu hřiště na plážový volejbal, sociální zázemí, sprchy, cyklostezka kopíruje pozemek. Dokonce jsme tu už měli svatbu. Je to vlastně rodinný podnik, snů má táta plnou hlavu," vysvětluje Martin Baránek. Hodně lidí tam přilákala zvědavost, v létě to bude určitě zajímavé místo pro odpočinek a zábavu. 

V  Ústí funguje výdejní místo švédského výrobce a prodejce nábytku IKEA od srpna 2021 a najdete ho na Žižkovce.
Po Ústí má svoji IKEU i Most a Chomutov, švédského giganta najdete na Žižkovce

Kousek dál na plotě barevný plakát oznamuje všem, že ve dnech 23. června – 2. července se chystají Valtířovské slavnosti. Hudební festival, jarmark, dětský koutek, fotbalové exhibiční utkání. Přijeďte se podívat do pískovny, určitě to bude fajn. 


Miroslav Vlach 

Antonín Kout, 25. května 2023, 3100 g, 49 cm, Šluknov.
Podívejte se na miminka narozená v Ústeckém kraji ve 22. týdnu roku 2023