Co je potřeba na bábovku: 200 g povoleného másla, 250 g cukru krystal, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 3 vejce, 3 lžíce mléka, 200 g mletých (nebo nasekaných) vlašských ořechů, lžička mletého badyánu, 300 ml vaječného koňaku, 1 tabulka čokolády (hořké nebo na vaření), máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy.

Postup: Povolené máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté přidáme celá vejce a znovu utřeme těsto. Vedle si smícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, směs přidáme do těsta. Promícháme. Nakonec přidáme najednou 3 lžíce mléka, nasekané oříšky, mletý badyán, vaječný koňak a nastrouháme čokoládu. Vše spojíme do hladkého těsta. Vymažeme pečlivě bábovkovou formu máslem, aby nezůstalo žádné místo bez tuku, pak vysypeme jemnou strouhankou a nakonec do formy nalijeme těsto.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vyndání z trouby necháme chvíli bábovku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Pocukrujeme a necháme vychladnout.