Před recepcí v hlavní budově posedávalo několik zvědavců, oranžové vesty a přilby čekaly na nové majitele. Přesně v 15:00 se dostavil na místo společné schůzky Václav Piskáček a doprovodil čtyřicítku papírových nadšenců do zasedací místnosti, kde proběhla krátká instruktáž.

"Mondi Štětí je největším výrobcem papíru v regionu, zaměstnává 1000 lidí, využívá druhou největší čističku odpadních vod v republice (největší má Praha). Ročně zpracuje dva miliony tun dřeva. Představte si plochu o velikosti 150 fotbalových hřišť, vlastní kolejovou vlečku, tisíce kilometrů různých trubek a kabelů, několik moderních dispečinků, množinu neúnavných robotů pracujících ve stínu vysokých komínů (200m). Papír se ve Štětí vyrábí od roku 1949," tvrdil řečník. 

Instruktážní film srozumitelnou formou s využitím kreslených postaviček naznačoval, jak se dovážené dřevo zbaví kůry, následně se naporcuje na speciálních strojích, přidá se louh a další chemikálie, směs se povaří a pokračuje dál přes různé sušičky, generátory, míchačky až ke stroji, který je plný válců, lisů a válečků. 

"Papírenských strojů tu je pět. Stroj je dlouhý sto metrů, všude je teplo, v blízkosti hlučícího monstra je nutné používat chrániče sluchu. Na začátku se na síto nastříká vodolátka, která se žene po odvodňovacím pásu mezi lisy dál. Na různých místech se zahřívá, aby se odstranila voda. Na konci je navíjen na ohromné bubny (tambory) hnědý, nebo bílý papír, který obsahuje už jen minimum vody. Na správný chod stroje dohlíží různá bezpečnostní, světelná, tepelná, mechanická či optická čidla," vysvětluje Roman Páviš.

Následně se role papíru dostane na převíječku, která krájí šestimetrovou roli na menší cívky, každé váží několik tun. Všechno to tam bzučí, vrčí, popojíždí, smečka šikovných robotů na baličce přiblíží papír zas o něco blíže k zákazníkovi.  

Obě skupiny se vracejí k základně, pohyb hostů vymezuje modrá zóna.  

Prohlídka trvala devadesát minut, během prázdnin jich bylo šest. Další jsou plánovány pro školy a papírenské experty.