Čtenáři z Krásného Března a Kamenného Vrchu si od nového roku budou muset chodit půjčovat knihy do města nebo do některé ze vzdálenějších poboček. Podobný osud čeká v polovině příštího roku i čtenáře pobočky Hornická. Díky napjatému rozpočtu a nedostatečné podpory města nemá knihovna na udržení činnosti všech svých poboček. I přes to, že Městská knihovna nabízí čím dál atraktivnější programy – cestovatelské besedy, kurzy tvůrčího psaní, přednášky na téma sebepoznání či sebeobranu, tak i divadla a předčítání pro děti, stále to nestačí na udržení provozu tak jak ji známe teď.

O pomoc ve formě finanční podpory žádala ředitelka Jana Linhartová jak město Ústí nad Labem, tak správu Ústeckého kraje. Z rozpočtu města byla knihovně přislíbena dotace 600.000 Kč, což na udržení poboček zdaleka nestačí. Kromě toho, že si pobočky v městských částech udržovaly domácí atmosféru, často je využívali základní i mateřské školy k edukativním akcím ve snaze podpořit mládež ve čtení. Pokud si tento program budou chtít školská zařízení udržet, bude pro ně časově i finančně náročnější podobné akce plánovat. Stejně tak bude náročnější pro mladé čtenáře dojíždět do města.

I přes tuto nepříjemnou situaci se ředitelka knihovny paní Linhartová v rozhovoru pro ČTK zmínila, že by ráda hledala možnosti znovuotevření poboček např. ve školských zařízeních města. Kdy se to podaří a jestli vůbec, můžeme jen doufat.

Michaela Švandová