Z místa akce odchází poslední, když je všechno uklizeno. Letošní Ústecký krosový pohár už je bez sponzora (USK Provod), ale on věří, že bude líp. Stále vymýšlí nové trasy, aby sportovcům dokázal, že příroda je tu stejně krásná, jako na Litoměřicku, nebo u Hřenska. Pod jeho taktovkou se běželo u Chlumce, ve Stadicích, v blízkosti Erbenovy vyhlídky, ve Střížovicích, pod dálnicí, u jezera Petri v Chabařovicích, na Střížáku. Když se ho zeptáte, jak by on pomohl místní přírodě, kdyby měl ty možnosti, odpoví vám s úsměvem.

"Nestavěl bych výrobní a skladové haly na lukách a orné půdě, obnovil bych tůně a mokřady na Střížovickém vrchu, ponechal bych přírodě více prostoru a volnosti k tomu, ať si pomůže sama. Původní profesí jsem lesák, tak vím, o čem mluvím." 

Vladimír Růžička miluje Střížák a malé běžecké závody.Zdroj: M. Vlach
"Opravdu jsem začal s běháním až po čtyřicítce, vedl jsem si podrobné zápisy z každé akce, trénoval. Za dva roky mi bude šedesát, stále jezdím po malých a středních závodech, ale rekordy už nečekám. V sobotu 1. srpna jsem byl v Praze na akci, kde pořadatelé využívají při sestavování výsledkové listiny věkové koeficienty běžců. Šanci dostávají ti starší, což mě vyhovuje. Doběhl jsem celkově čtrnáctý, po přepočtu jsem byl druhý. Statistiky si už nevedu, ale tisíc závodů jsem už absolvoval. Skvělé běžecké akce jsou také v okolních okresech, na Teplicku, Děčínsku, Litoměřicku. Krásnou akci mají třeba ve Velkých Žernosekách. V sobotu 11. července jsem tam běžel dvacítku v kopcích, to byla nádhera. Varhošť, Kamýk, Tlučeň, Plešivec. Do konce roku máme připravené pro místní srdcaře ještě tři akce. V neděli 23. srpna Běh pro Střížák, ve čtvrtek 1. října Kros u Erbenovy vyhlídky, v neděli 29. listopadu Chabařovický běh," tvrdil Růžička. 


Takových nadšenců v Ústí nad Labem moc není.