Vlasatý kluk na přerostlé koloběžce obdivoval bílou flotilu na druhém břehu, slečna na horském kolem krmila nenasytné labutě, které za kousek housky předváděly hlasité divadlo. Kousek dál jsem potkal rouškovaný manželský pár, který obdivoval vodníka na vrbě. Chatky byly připravené na zimní spánek, několik plachetnic provokovalo dokumentaristy, kterých tam bylo víc, jak amatérských běžců. Potkal jsem tam kamaráda na kole, vyprávěl mi, jak přežil koronavirus. "Dva dny jsem měl horečku, byl jsem trochu unavený. Test byl pozitivní. Vůbec nevím, jak jsem k tomu přišel. Po týdnu jsem byl fit, stejně i manželka. Nepříjemná zkušenost, je to už šest týdnů," svěřil se sportovec Jarda a zamával na pozdrav. .

Světlo nebylo ideální, ale voda láká romantiky. Krátká procházka končila u budovy Krajské veterinární správy pro Ústecký kraj, která z dálky vypadá jako malý zámeček. Nedaleko je hotel Srdíčko, kde v letech 1897 - 1898 pobýval spisovatel Karel May, muž, který objevil Vinnetua. Za malou kapličkou najdete dva dřevěné totemy, které připomínají svět indiánských filmových hvězd. Autobus č. 27 odjížděl z točny v Brné kolem páté, to už byla solidní tma. 

Střekovský hrad nechal založit samotný král Jan Lucemburský, stavbou pověřil Peška z Veitmile. To bylo kolem roku 1316 -1319. Majitelé se střídali, nejdéle byl hrad ve vlastnictví Lobkoviců (1563-1945, 1992 - současnost). Škoda, že už není večer nasvícený, byla to hezká noční dominanta.  

Střekovská zdymadla byla postavena v letech 1923-1936, využívají dvě plavební komory, hydroelektrárnu, tři kaplanovy turbíny. Je to úžasné dílo, dokladující šikovnost našich předků. 

Kam se vydáte vy?

Miroslav Vlach