Na jeho oživení se loni rozhodla pracovat i brněnská umělkyně Kateřina Šedá pomocí projektu Brnox II. Asi před měsícem se obyčejný šedý železniční most ve Vlhké ulici proměnil v umělecké dílo podle jejího návrhu. Nyní přichází další fáze projektu, pomalovaná bude další část zdi a také poklopy kanálů.

Radní nedávno rozhodli, že podpoří poslední část prací. "V třetí etapě bude na domě na adrese Cejl 49 namalována grafika ve stylu projektu BRNOX II, na ulici Vlhká bude dopracována malba na další části zdi a budou pomalovány také poklopy kanálů. Výtvarná díla dostanou speciální ochranný antigraffiti nátěr,“ popsal náměstek primátorky Petr Hladík. Na jednání shválili radní příspěvek přes 490 tisíc korun na poslední část prací. Celkem se náklady vyšplhaly na 1,238 milionu korun.

Proměnu mostu na Vlhké vzala pod taktovku výtvarnice Kateřina Šedá.
Temný brněnský Bronx se mění: most pomalovala Šedá, vznikne nové odolné posezení

Jako součást projektu vzniknou i webové stránky a aplikace. Ta by návštěvníky Bronxem provést a lokalitu jim představit. „Do konce letošního roku chci ideálně ještě stihnout vyrobit a osadit mobiliář, který je rovněž nositelem orientačního systému, a spustit aplikaci, která se na něho bude vázat," řekla už dříve Šedá. Aplikace bude navazovat na autorčinu publikaci Brnox.

Proměnou prochází Bronx od letošního léta, jednou z nejviditelnějších změn jsou například malby na obchodě v ulici Hvězdová či již zmíněný most ve Vlhké. "U parčíku Pohoda, který projde revitalizací, byla opravena stěna a vznikla na ní také zajímavá kresba,“ doplnil Hladík.

I další umělci se zasazují o zkrášlení Brňany neoblíbené lokality. Obrysy nedávno dostal projekt Městské galerie, při kterém se štíty domů právě ve vyloučené lokalitě promění v obří obrazy. Projekt představil Martin Reiner, cílem je pomalovat patnáct až dvacet domů.

Na projekt Brnox II navázala například i městská část Brno-sever opravami takzvaného Plácku pod Platany. REvitalizaci perčíku u Vlhké ulice připravuje. „Mám radost, že se v Brně daří prosazovat projekt sociální architektury, který je ojedinělý. Díky němu si chceme ověřit, že kvalita veřejného prostoru pozitivně ovlivňuje smýšlení jeho obyvatel a návštěvníků,“ dodal náměstek primátorky Tomáš Koláčný. Celkové náklady na všechny etapy projektu BRNOX II činí 1,238 milionu korun.