O tom, že chlapec našel pěstounku, informovala Aliance náhradních rodin České republiky. „Oslovila nás pěstounka z Libereckého kraje, po kontaktování Ústeckého kraje byla téměř obratem s chlapečkem hospitalizovaná v nemocnici v Motole,“ přibližuje předsedkyně aliance Bohumila Krejčíková.

Dvojice se momentálně za pomoci zdravotních sester v nemocnici sžívá, chlapeček totiž trpí zdravotním handicapem, několikrát se měl ocitnout i v ohrožení života a péče o něj zůstane do budoucna náročnější. Identitu ženy i zdravotní stav dítěte nebude aliance blíže komentovat, podle sdělení Krejčíkové ale pěstounka prošla výběrem z několika zájemců, kteří pomoc nabídli.

Neočkované děti vyrostly, ohrožují ostatní. Odmítačů vakcín neubývá
Neočkované děti vyrostly a ohrožují ostatní. Odmítačů vakcín je stále mnoho

Pěstounka poskytne chlapci takzvanou přechodnou pěstounskou péči, pravděpodobně to ale není poslední náruč, do které dítě zamíří. „Přechodná pěstounská péče trvá rok, v odůvodněných případech i déle podle potřeb dítěte a než se najde trvalá rodina. Poté dochází k postupnému, několikaměsíčnímu opatrnému sbližování mezi dosavadními pěstouny, dítětem a novou rodinou,“ vysvětluje předsedkyně Aliance náhradních rodin ČR.

Přechodný pěstoun zpravidla z života dítěte nikdy nezmizí a figuruje v něm nějakou formou i nadále.

Téměř roční chlapec se narodil předčasně, matka se ho ihned po porodu vzdala. Kvůli zdravotním komplikacím, spojených především s onemocněním plic, v nemocnici zůstal. V létě si dítěte, tehdy oblečeného pouze v pleně, s přivázanými rukama k postýlce a vyživovací hadičkou v břiše všimla při návštěvě hospitalizované kamarádky spisovatelka a bloggerka Petra Jirglová.

O chlapce se začala na vlastní pěst v nemocnici starat, navázala kontakt s babičkou, které byla ze strany úřadů zamítnuta pěstounská péče. Později Jirglová kontaktovala alianci pěstounů. „Během několika málo dní se nám podařilo zjistit, kde jsou volní přechodní pěstouni a dokonce najít jednu paní, bývalou zdravotní sestru, která by si chlapečka vzala. Měla jsem pocit, že máme vyhráno,“ popsala před časem Jirglová.

Podle statistiků podíl nedonošenců mezi novorozenci v posledních letech klesá
Zázrak české medicíny. Ročně zachrání sedm tisíc dětí velkých jako dlaň

Úřady ale jejich snahu neposvětily a s přihlášenou ženou kontakt nenavázal. Chlapec putoval další měsíce pouze z nemocnice do nemocnice a Petra Jirglová se proto rozhodla celý případ zmedializovat. Poté se dala úřednická kola skutečně do pohybu, v říjnu 2021 se dle svého sdělení Ústeckého kraje chlapeček objevil v jeho evidenci dětí, kterým je třeba zprostředkovat náhradní rodinnou péči. Tento týden přišla kýžená šťastná tečka.

Rozhodnutí soudu 

„Včera (v pondělí 29.11.) již soud rozhodl o svěření chlapce do péče,“ potvrzuje Krajský úřad Ústeckého kraje. Petra Jirglová cítí radost, že se podařilo pěstouny najít a toho, že šla s kůží na trh nelituje.

Zároveň ale cítí zklamání. „Opravdu mě zklamala nečinnost úřadů a jak dlouho to celé trvalo. A že se v podstatě začalo něco dít až po mediálním tlaku. Navíc tento případ ukázal, že to není ojedinělá věc, takových dětí je v nemocnicích spousta. Jedná se o obrovskou systémovou chybu, která není dobře řešená,“ domnívá se.

Michaelka z Plzně je velká bojovnice
Její nemoc nepřežije devět z deseti dětí. Míša to zvládla a dělá pokroky

Na podobné příběhy upozorňuje na svých webových stránkách i Aliance náhradních rodin ČR. Doufá, že se o nich teď začne více mluvit. „Chlapeček z Děčína budeme doufám takovým mediálním průkopníkem těchto otřesných kauz. Je potřeba přestat mlčet. Ač bohužel ne všechny kauzy mohou být zveřejněny,“ hodnotí organizace.