Uvedla to minulý týden náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová, zodpovědná za oblast životního prostředí.

Policie šetří únik neznámých látek do řeky Bečvy z letošního září jako podezření z přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Zabývá se také znečištěním Bečvy v říjnu a listopadu, ani jedno šetření doposud nebylo ukončeno.

Rybáři v Hranicích sbírají uhynulé ryby po masivní otravě kyanidem v září 2020. Ilustrační foto
Kdo otrávil Bečvu? Lhůta pro posudek posunuta, policie stále nemá jasno

„Policii jsme poskytli všechny požadované informace týkající se společností DEZA Valašské Meziříčí a ENERGOAQUA Rožnov pod Radhoštěm a v souladu s našimi kompetencemi a podle zákona provádíme v současné době kontrolu na čistírně odpadních vod společnosti ENERGOAQUA a dále také přezkoumání podmínek integrovaného povolení společnosti DEZA. Víc pro to v tuto chvíli bohužel dělat nemůžeme, míč je tak na straně policie,“ upozornila statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová.

ŽIVOT SE DO ŘEKY VRÁTÍ, VĚŘÍ ODBORNÍCI

Při havárii vzniklé 20. září na řece Bečvě bylo na území Zlínského kraje zasaženo území spadající pod obec s rozšířenou působností Valašské Meziříčí, na území Olomouckého kraje se jednalo o více obcí s rozšířenou působností.

Zástupci vodoprávního úřadu Krajského úřadu Olomouckého kraje a Zlínského kraje se tedy dohodli, že koordinační schůzky budou svolávány Krajským úřadem Olomouckého kraje.

Následné úniky znečišťujících látek do Bečvy ve Valašském Meziříčí z vyústění kanalizačního odvaděče z areálu bývalé Tesly Rožnov 27. října a 24. listopadu se týkaly pouze území Valašského Meziříčí, šetření těchto úniků tedy řeší příslušný vodoprávní úřad Městského úřadu.

Zářijovou otravu řeky Bečvy přežila podle odborníků část ryb od většiny druhů a do jejích vod by se díky tomu měl postupně vrátit život.

Výpusť kanálu vedoucího do valašskomeziříčské části Juřinka z bývalého areálů Tesly Rožnov, ze kterého do řeky Bečvy opakovaně unikly chemikálie; středa 2. prosince 2020
Rozbory vody po čtvrtém znečištění Bečvy potvrdily nadlimitní výskyt fosforu

Vyplývá to z listopadového průzkumu biodiverzity řeky Bečvy po havárii, na které se podíleli odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), Ústavu biologie obratlovců AV ČR, Českého rybářského svazu a Povodí Moravy.

„Z monitoringu vyplývá, že se v řece zachovaly pro ryby potravní zdroje a také, že přežila alespoň část ryb, včetně generačních, většiny druhů. To je dobrý předpoklad pro přirozenou reprodukci, ryby se v otráveném úseku postupně rozšíří,“ vysvětlil ředitel sekce ochrany přírody a krajiny AOPK Pavel Pešout.