V rámci prvotních předběžných předpokladů přitom naznačili, že s nejsilnějšími údery lze vedle horských oblastí počítat v západních a středních Čechách. Původní oranžový stupeň výstrahy před větrem, vyhlášený v sobotu, přitom Český hydrometeorologický ústav v neděli dopoledne změnil na červený: nejvyšší, znamenající nebezpečí extrémního charakteru. Ten má platit v pondělí 10. února od šesté ranní do poledne.

S varováním před velmi silným jihozápadním až západním větrem, jehož nárazy mohou místy dosahovat 90 kilometrů za hodinu, v pondělí po ránu dokonce i stovky (což se projeví škodami na stromech i lesních porostech, elektrickém vedení i na budovách), souvisejí zejména očekávané problémy nejen v dodávkách elektřiny, ale i vážné komplikace dopravě. Při pohybu venku také hrozí nebezpečí úrazů – dokonce ohrožení životů! – uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvrácenými stromy. Jak pěším, tak motoristům.

Příprava na větrnou kalamitu předem

Z ministrových slov vyplývá, kdo všechno se na větrnou kalamitu připravuje předem. „Jsme v trvalém kontaktu s drážními hasiči, silničáři, letovým provozem, provozovateli přenosové soustavy i energetiky. Jsou v pohotovosti a upozorňují veřejnost, aby lidé při cestování byli opatrní,“ konstatoval Havlíček. Posílené služby jak ve výjezdu, tak na operačním středisku chystají příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR, s možností vyrazit na pomoc lidem počítají jednotky dobrovolných hasičů, na možnost zvýšeného počtu zásahů, ale i na případnou potřebu hledat objízdné trasy se připravují také zdravotničtí záchranáři či policisté.

Ilustrační foto.
Vichr může přivát malér. Možná i smrt!

Nachystat se je radno i v domácnostech, plyne z Havlíčkova doporučení. „Pokud to jde, zajistit si například mrazáky, ledničky, nabít si počítače, telefony a podobně,“ tlumočila ministrova slova mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová. „To samozřejmě preventivně, kdyby vítr pokácel stromy nebo poškodil rozvody a došlo k výpadku proudu,“ doplnila.

Dřívější středočeská zkušenost s vichřicí na hranici síly orkánu napovídá, že i lidé, kteří neutrpí přímé škody, a dokonce nezůstanou ani bez dodávek elektřiny (či se je podaří zakrátko obnovit), mohou pocítit nepříjemné důsledky kvůli potížím s dopravou. A netýká se to jen samotného cestování; zvláště v menších místech může jít třeba o komplikace se zásobováním prodejen potravin čerstvým zbožím v důsledku narušení obvyklých rozvozových tras.

Doporučení, jak se chovat ve vichru

Meteorologové pak přidávají další doporučení pro lidi, kteří se ve vichru musí vydat ven: „Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu.“

Sice s již slabším, ale pořád ještě se silným větrem je zřejmě třeba počítat i v následujících dnech: během úterka a středy.

Česko se připravuje na blížící se vítr
Avizovaný silný vítr, který má od neděle 9. února zasáhnout území České republiky, může dle názoru meteorologů dosáhnout hranice orkánu. Výstraha aktuálně platí až do úterního večera. Během cestování se tak doporučuje maximální opatrnost, jelikož na silnicích hrozí riziko pokácených stromů nebo poškozených rozvodů. Kvůli možnému výpadku proudu odborníci radí, aby si občané pokud možno zajistili své domácí spotřebiče.

Na blížící se vichřici pochopitelně reagují také hasiči, silničáři či provozovatelé přenosové soustavy a energetiky. Ti všichni jsou aktuálně v pohotovosti. „Co se týče operačního střediska, tak tam máme zajištěnou pohotovost několika příslušníků mimo pracoviště, tak, abychom v případě zvýšeného počtu událostí, ať už na úrovni tísňového volání nebo operačního řízení, byli připraveni operativně navýšit směny,“ sdělil mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Dodal také, že v případě výjezdových hasičů nejsou v tuto chvíli přijímána žádná mimořádná opatření. „Směny slouží ve standardních početních stavech. Čekáme, co ten vítr přinese,“ doplňuje Gabriel.

Černá hora 8. února 2020. Víkend přilákal na hory lyžaře a snowboardisty.
Na horách je až metr sněhu, v provozu sjezdovky, bílé stopy i sněžný tobogán