Původní kostelík zničil v srpnu 2017 úmyslně založený požár, nyní už by nemělo nic bránit jeho obnově. Úřad postupoval podle nařízení, které ve zjednodušeném režimu umožňuje obnovu stavby poškozené například právě požárem, a rozhodnutí vydal v pondělí. 

Práce na stavbě začnou v květnu, kdy se bude pracovat na základech. Ty jsou jediné, co z historické stavby po požáru zbylo. Počátkem června by se pak měly začít převážet dřevěné konstrukce, které už od loňského roku skládá tesařská firma v Hošťálkovicích na Valašsku. 

Soud s mladíky obžalovanými z podpálení dřevěného kostela v Gutech na Třinecku.
Dovolání žháře z Gutů zamítl i Ústavní soud. Naděje zhasla

„Odhaduji, že práce s dřevěnými konstrukcemi potrvají do podzimu. Pak by se se mělo pokračovat úpravou interiéru,“ řekl pro ČTK vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek.

Odhadovat, kdy bude stavba dokončena, však nechce. Prácě měly původně začít v roce 2018, oddálila je ale jednání s památkáři. Loňské termíny zas narušily spory biskupství s hasiči, kteří až na třetí pokus schválili protipožární zabezpečení objektu. Téměř jisté by však mělo být, že první bohoslužba se uskuteční v příštím roce. 

Tesaři pracují v Hošťálkové na Vsetínsku na dřevěné konstrukci kostela, který vyhořel v Třinci-Gutech.
Jak převézt kostel? Ten nový za spálený v Gutech již stojí u tesařů a čeká

Kostel z 16. století shořel na začátku srpna 2017 a škody byly vyčísleny na zhruba 20 milionů korun. Krajský soud Ostrava poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil - v době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který všechny na místo přivezl.

Náklady na stavbu repliky dosáhnou 27 milionů korun. Biskupství zatím investovalo přibližně devět milionů za likvidaci spáleniště, pořízení dokumentace či pořízení a úpravu dřeva a kamene. Náklady jinak pokryje hlavně pojistné za zničený kosteů a peníze z veřejné sbírky, kterou vyhlásilo město Třinec. 

Parta tesařů z Hošťálkové a okolí staví repliku vyhořelého kostela, který stával v třinecké místní části Guty. Koncem října 2019 se pustili do krovů.
VIDEO: Tesaři skládají repliku kostela v Gutech nejprve nanečisto