Ještě před samotným rozhovorem mě upozorňuje klinická logopedka Zuzana Konůpková, že rozhovor bude velmi pravděpodobně specifický.

„Rozhovor vám může trvat déle, mějte prosím trpělivost. A to, co říkáte, může být za určitých okolností nepochopeno. Hovořte proto raději pomaleji, v jednodušších větách. Ale stále s respektem k intelektu a životním zkušenostem dospělé osoby,“ radila logopedka.

Oči, přesněji řečeno sítnice, jsou podle odborníků oknem do mozku.
Stačí pohled do očí. Rané známky Alzheimerovy choroby odhalí už sítnice

Pozn. autorky: Bruce Willis kromě afázie trpí také frontotemporální demencí, což není případ Anety Helešicové.

Upozorňovala mě také na to, že lidé s afázií mohou slova zaměňovat nebo komolit. „Rozhovor může být také výrazně větším zdrojem stresu, buďte tedy prosím ohleduplná a laskavá.“

Domluvený termín rozhovoru, na kterém měl být přítomen i Anetin syn Jaromír Helešic, se kvůli její zdravotní indispozici neuskutečnil. Její syn ale ochotně nabídnul možnost zaslání otázek, na které s maminkou společně odpoví.

Aneta Helešicová.Aneta HelešicováZdroj: se souhlasem Anety Helešicové

Hned jsem si vzpomněla na slova klinické logopedky Konůpkové o stresu, který může rozhovor vyvolat. „Slova jsou pro nás samozřejmá. A až když je nemáme, pocítíme, jak moc nám chybí. Afázie bere lidem slova z hlavy, není snadné říct ta pravá, rozumět jim, číst, psát… Někdy není snadné pojmenovat ani vlastní děti nebo požádat o čaj. Vyprávět příběh z mládí je neskutečná námaha s nejistým výsledkem,“ vysvětluje Zuzana Konůpková.

A v tomto duchu se nesou i odpovědi v písemném rozhovoru. Aneta Helešicová odpovídá krátce, její syn Jaroslav nemoc barvitěji dokresluje…

„Nedokáži se ve stresových situacích vyjádřit, najít slova. Špatně vyjadřuji složitější souvětí a nebo si ani nevzpomenu na některá slova. Proto se často obávám kontaktu s ostatními,“ popisuje čtyřiasedmdesátiletá Aneta Helešicová, které nemoc spustil stres – pracovní i osobní.

Bruce Willis
Co je afázie, která zmáhá Bruce Willise? Mozková porucha má víc příčin a forem

„Afázie mi byla diagnostikována ve Fakultní nemocnici Motol po probuzení z umělého spánku,“ vzpomíná Aneta.

A její syn doplňuje: „První podezření na to, že v oblasti řeči není něco v pořádku, jsem začal pozorovat několik dní po ukončení umělého spánku a následného vyndání tracheostomie. Maminka si najednou nevzpomínala na význam slov. Dezorientace, která už tou dobou měla pomalu odeznívat, byla stále velmi silná. K poškození řečového centra došlo v době, kdy maminka musela být uvedena do umělého spánku.“

Celý život mezi lidmi

Aneta Helešicová pracovala celý život mezi lidmi. V mládí byla porodní asistentkou, později ředitelkou odboru státní sociální podpory pro Prahu 2 na Úřadu práce ČR. Komunikace tak byla jejím denním chlebem.

„Celý život jsem byla mezi lidmi, hodně jsem mluvila. To mi dnes tolik nejde. Ale naštěstí mohu ještě číst. A za to jsem moc ráda, protože čtení bylo a je mou velkou vášní,“ říká Aneta, která ale upozorňuje, že některé formy afázie se projevují i potížemi s porozuměním textu.

Pozor na špatný cholesterol, může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby.
Na Alzheimera si lidé zadělávají už v mládí, varuje studie. Příčin je několik

Jak se dá afázie léčit? „Jedině vytrvalým cvičením, zklidněním mysli a celkovým zpomalením. Velice pomáhá spolupráce se zkušeným klinickým logopedem a klidné a trpělivé domácí prostředí.“

Aneta, která je z Prahy 5, dochází pravidelně na Prahu 6 do Klubu afasie. „Klientkou jsem rok a půl. Zpočátku jsem byla v péči terénní logopedky, která mi pomohla především v počátcích s vhodnými logopedickými cvičeními. A nyní docházím na konverzační skupinu,“ popisuje.

Včas zpomalit!

Afázií, poruchou již vybudované řeči, která vzniká následkem ložiskového poškození mozku při cévní mozkové příhodě, traumatu, nádoru či zánětlivém onemocnění, může člověk onemocnět kdokoliv. „Doporučuji proto poslouchat své tělo a včas zpomalit, jinak se může porouchat,“ varuje Aneta Helešicová.

Klub afasie ve zkratce:

* Klub afasie je nezisková organizace, která už od roku 2000 podporuje lidi s afázií – nemocí, která patří mezi nejzávažnější a nejkomplikovanější narušení komunikačních schopností.
* Organizuje konverzační skupiny a terénní péči o ležící afatiky.
* Neziskovka provozuje poradnu, publikuje i přednáší.