Před pár týdny jej oslovila známá, zda neví o někom, kdo by mohl vypomoci v kuchyni, kde nutně potřebují kuchaře. A když se nikdo nepřihlásil, řekl si, že do kuchyně nastoupí on sám. 

V pondělí před půlnocí havaroval v Karviné šestadvacetiletý řidič.
Opilec v Karviné naboural o Velikonocích několik aut

„Pořád jsem kuchař, takže tam, kde je kuchař potřeba, tam bych měl jít,“ přibližuje David Valíček, jak se ocitl v kuchyni domova důchodců ve svém rodném městě.

Žije v nedalekém Třinci a za normální situace provozuje svoji školu vaření v Ostravě známou jako Food Ateliér. Také se zapojil do projektu Fajne školní bistro, kde ostravským školním kuchařkám předává zkušenosti a společně vaří školákům.

NADŠENÉ KUCHAŘKY RUŠILY DOVOLENOU

V době koronavirové ale David několik dní v týdnu pomáhá kuchařkám z Centra sociálních služeb v Českém Těšíně s přípravou jídel pro tamních 72 klientů a personál. A z atmosféry v kuchyni je cítit, že přítomnost sympatického kuchaře se zkušenostmi ze světa je motivací pro místní stálý personál. 

Starosta Orlové Miroslav Chlubna (NEZ.)
Orlovský starosta: Malinko podcenit koronavirus a věřit vládě. To byla chyba

„Zpočátku jsem tomu nechtěla věřit, že by k nám mohl přijít někdo, kdo vařil po celém světě, ale když jsem to sdělila v kuchyni, zavládlo nadšení. Kuchařky, které měly odejít na dovolenou, tak ji zrušily, chtěly se učit od profíka. Pan David v našich kuchařkách vzbudil nadšení a práce jim jde sama od ruky, z kuchyně jde slyšet smích a létají vtipy,“ líčí ředitelka Centra sociálních služeb Kateřina Pindejová. 

Kuchař David Valíček vypomáhá v kuchyni českotěšínského domova pro seniory.Zdroj: Deník / Tomáš Januszek

Sám David Valíček říká, že v kuchyni zkoušejí nové věci, on přispěje novými nápady, nebo prostě jen pomáhá, aby se situace zvládla a klienti domova měli navařeno.

Vaří klasiku, nebo i nějaké speciality? 

Křižovatka na Ostravské ulici v Havířově.
Svodidla na křižovatce Ostravská v Havířově nebudou

„Vaříme to, na co jsou lidé zvyklí. Ale přiznávám, že mi to nedá, abych neukázal nějaké možnosti, jak to které jídlo vylepšit. Takže pokud je to v mých možnostech a máme ve skladu potřebné suroviny, tak vymýšlím, jak to kuchařkám ulehčit, jak se surovinami pracovat,“ říká kuchař, který jako jediný Čech vařil v dubajském hotelu Burdž al-Arab, v jediném sedmi-hvězdičkovém a nejdražším hotelu na světě. 

Věří, že jeho nápady a poznatky budou kuchařkám v Českém Těšíně užitečné.

„Velmi mě těší to, že lidé v kuchyni, ale i lidé, kteří v domově pracují, oceňují i malé změny. Pro někoho je to třeba malá změna, pro jiného velký krok kupředu. Takovéto pozitivní ohlasy se pak projeví tím, že člověk pracuje s velkou radostí,“ říká David Valíček, který při svých štacích pracoval i pod kuchaři, kteří se mohou pyšnit michelinskou hvězdou, tedy nejvyšším kuchařským oceněním.

Herec Norbert Lichý
Norbert Lichý: Nemám potřebu být jinde, i v Ostravě hrajeme divadlo vrcholově

A co mělo u seniorů v domově největší úspěch?

„Dělali jsme domácí drůbeží paštiku, k tomu jsme pekli focaccia chléb a udělali i brusinkové a cibulové chutney,“ přibližuje David Valíček menu, kterým si získal klienty českotěšínského domova důchodců. Dodává, že současná situace dopadla na spoustu lidí v mnoha profesích.

„Ale já věřím, že tím, jak si my Češi dokážeme pomoci, jak jsme schopni pracovat, tak tu krizi ustojíme. Jsem rád, že se národ v této nelehké době scelil, všem držím palce, nejen v gastronomii, ale všem napříč republikou,“ říká mistr kuchař.

Ilustrační foto
Tatínkové miminko uvidí, ale nejdříve dvě hodiny po narození